30 акта съставиха за свободно пуснати на паша животни в Разлог, кметът Герчев: Общината ще бъде безкомпромисна при решаването на проблема

Експерти от отдел „Екология, чистота и земеделие“, полицаи и ветеринари извършват масирани проверки

Шофьорите да са нащрек за свободно излизащи животни на участъци от пътя Симитли-Разлог-Гоце Делчев, Велинград-Якоруда-Разлог

 

Над 30 акта и наказателни постановления са съставили служители от отдел „Екология, чистота и земеделие“ в община Разлог за нарушаване на нормативната наредба и свободното пускане на животни на територията на общината.

Красимир Герчев

Въпреки усилията на общинските служители и извършваните досега проверки недобросъвестни фермери продължават да пускат свободно животни по пътищата и земеделските райони около тях, което е предпоставка за възникване на пътнотранспортни произшествия. „Община Разлог ще бъде безкомпромисна при решаването на проблема“, коментира кметът инж. Красимир Герчев. Експерти от отдел „Екология, чистота и земеделие“ в община Разлог, служители на полицията и съответните ветеринарни служби започнаха извършването на ежедневни проверки и предприемането на съответните мерки по съставяне на актове и налагане на глоби.
Свободното излизане на животни по пътното платно на участъци от пътя Симитли-Разлог-Гоце Делчев, Велинград-Якоруда-Разлог и пътищата от общинската пътна мрежа както през деня, така и в малките часове на денонощието е сериозна предпоставка за ПТП. Съгласно нормативната уредба се забранява и свободното пускане на животни без присъствието на пастир. Един от основните проблеми е и пускането на нечипирани и немаркирани животни, като съответните служби започват масови проверки за подобни нарушения и последващи глоби и наказания.
С настъпването на есенно-зимния сезон обстановката става още по-опасна. Община Разлог апелира за повишено внимание относно проблема от страна на животновъдите в региона и спазване на нормативната наредба.