Горанов: Добавките за стаж не са на дневен ред, дебатите за работната заплата, в това число и за класа, ще се водят в тристранния съвет

 

Владислав Горанов и представители на работодателите

 

„Класът “прослужено време” не е в дневния ред на правителството”, обяви пред журналисти вчера финансовият министър Владислав Горанов.

„Дебатите за работната заплата, в това число и за класа, ще се водят в тристранния съвет, а не сепаративно”, допълни министърът след среща на работодателски организации с премиера Бойко Борисов.

Бизнесът настоява добавките за стаж да отпаднат, синдикатите ги бранят.

„Тази тема е внесена в тристранния съвет от работодателските организации и вероятно ще се обсъди. Какво ще се реши накрая, нашата позиция е, че това не ни е основният приоритет, много по-важни неща имаме да решаваме”, заяви още Горанов. Той информира, че се очаква следващото заседание на НСТС да е в началото на септември.

По думите на финансовия министър обидите и нападките не са добър начин за правене на социален диалог. Той изтъкна, че представителите на работодателите и на синдикатите са помолени разговорите да се върнат в тристранка при запазване на добрия тон. Направи ни лошо впечатление, и премиерът го сподели, че не ни харесва, че се заразяват от политиците и вземат лошото от начина, по който ние водим дебат, коментира Горанов.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че няма затворени теми за преговори и разговорите за политиката по доходите, трудовоправните взаимоотношения се водят в тристранен формат. Мястото на тези разговори е в тристранката, а не в двустранни сепаративни преговори, каза на свой ред Велев.

Според работодателите по-високи доходи могат да дойдат от по-висок икономически растеж и производителност на труда, за което са нужни подготвени човешки ресурси, по-добра бизнес среда, привличане на инвестиции и увеличаване на местните вложения.

В срещата вчера от страната на правителството участваха и вицепремиерите Томислав Дончев и Валери Симеонов.

След неотдавнашна среща с работодателските организации Симеонов вече обяви класа “прослужено време” за остатък от миналото, който трябва да отпадне. Но се отказа от думите си след последвала среща на премиера Борисов със синдикатите. Резултатът и от тази среща беше, че темата за тези добавки не стои в дневния ред на кабинета.

„Възможно е кабинетът да предложи за обсъждане класът за прослужено време да отпадне в Кодекса на труда и за частния бизнес”, каза през есента на 2015-а Владислав Горанов – тогава и сега финансов министър. Той също смята, че класът за прослужено време е анахронизъм и е време да се помисли за неговото отпадане.

“Знаете, че реакцията на синдикатите е много чувствителна по тази тема, но в Кодекса на труда минималният процент, който е заложен, е 0.6 на сто на година. Увеличаването на службата не означава подобряване на качествата или ако увеличаването на времето, през което си служил, увеличава твоите качества или подобрява твоята работа, това трябва да стане чрез увеличение на заплатата, а не по този автоматичен начин, без да се отчита това”, коментира Владислав Горанов.