На тържествена сесия в Благоевград кметът Атанас Камбитов връчи награди за „Личност на годината“

 

Моменти от награждаването на заслужилите граждани на Благоевград

С тържествена сесия на Общински съвет- Благоевград и Церемония по награждаване на „Личност на годината“ продължиха честванията за празника на града.

В залата на ДТ „Никола Вапцаров“ се събраха депутати, кметове, заместник-кметове, делегати, общински съветници и директори на дирекции към община Благоевград. С музикален поздрав Биг бенд Благоевград посрещаше официалните гости пред входа на Драматичния театър, докато влизаха в залата по червен килим.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства всички включили се в честванията за празника на града. „Точно преди пет години тук, в сърцето на Пиринска Македония, ние за първи път тържествено и подобаващо отбелязахме вековния юбилей на нейното освобождение, на нейното възкресение, на възвръщането в лоното на Майка България. Отдадохме дължимото на тези, които с делата си сътвориха съвременна България, преклонихме се пред паметта героите си, почетохме забравените си прадеди и се научихме да празнуваме свободата на душите си. Защото само народ, който знае да цени свободата си, заслужава да бъде свободен. Защото само народ, който е изстрадал и платил с кръвта на най-буйните си синове борбите за своето национално освобождение и обединение, само той може да изпише на знамето си “Свобода или смърт!”, да се закълне пред камата, револвера и Евангелието и да се бори за “Чиста и свята Република”. Защото, както е записано и в Светото писание, “ще познаят Истината и ще станат свободни.“ Днес, на 5 октомври, ние сме длъжни повече от всякога да не забравяме, че свободата на Горна Джумая и на цяла Пиринска Македония се роди на щиковете на родната войска, че тази свобода беше донесена от братя на братя и да се поклоним пред бойните знамена и пред строя на Българската армия! Гордея се, че имам честта да бъда кмет на Благоевград и че заедно с вас уважаеми съграждани и скъпи гости, подарихме на себе си и на поколенията, които идват след нас такъв незабравим празник! И тъй като отбелязваме 105-ата годишнина на нашата свобода в Годината на Левски, ще завърша с неговите думи: “И ние сме хора и искаме да живеем човешки: да бъдем напълно свободни в земята си, там, гдето живее българинът – в Мизия, Тракия и Македония! Ще имаме едно знаме, на което ще пише: Свята и чиста република!” Да живее България!“, каза кметът Камбитов в част от речта си.

Председателят на ОбС – Благоевград, Радослав Тасков откри официалната сесия с встъпителна реч, като припомни факти от Балканската война. „Балканската война от 1912 – 1913 г. с пълно основание може да се нарече Освободителна за нас – българите от Пиринския край. На 5 октомври 1912 г. победоносната българска армия тръгна по бойните пътища на славата, за да изкове велики победи и да донесе на все още поробените братя от Македония и Одринско така жадуваната свобода. На тази дата България окончателно скъса с робския комплекс и показа на останалия свят, че българите знаят как да пазят и да извоюват свободата си“, гласеше част от словото.

За трета поредна година бяха наградени заслужили граждани със званието „личност на годината“.  Номинираните в тазгодишните награди получиха плакети със знак Пегас. Кметът на община Благоевград и Председател на Инициативен комитет “100 години свобода” д-р Атанас Камбитов, председателят на ОбС – Благоевград, Радослав Тасков и заместник-кметове връчиха тазгодишните награди за изключителен принос в различните категории.

„Личност на годината“ 2017 година включи 16 категории. В категория „Бизнес и предприемачество“ отличия получиха  Яна Големеева и Винарска изба „Логодаж“.  За принос в категория „Здравеопазване“, плакетът бе за д-р Наташа Китина, в категория „Култура“ – Албена Чобанова. Валери Яков бе награден в категория „Медии“, а в категория „Спорт“ – Марио Богданов. Албена Узунова бе отличена в категория „Образование“, а за принос в категорията „Хора в неравностойно положение“ – Фиданка Петрова и Велизар Николов.  В категория „Морал“ наградата взе отец Павел Крушалийски, а в категория „Съхранение на традициите“ – Димитър Димитров. За отличен партньор на община Благоевград наградите бяха за СИБАНК и Виваком. За изключителен принос в категория “Пример за професионализъм и гражданска ангажираност” беше отличен подп. Пламен Пацов посмъртно. В същата категория награди получиха ст. инсп. Валентин Палов и за старши комисар и гл. инсп. Красимир Кацаров.

По повод 101 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония кметът д-р Камбитов учреди специална стипендия „5 октомври“ за талантливи деца с изявени дарби.  Той връчи наградите на носителите на стипендията „5 октомври“ 2017- 2018 година в категория „Наука“, „Изкуство“ и „Спорт“.

Учредените стипендии са част от цялостната политика на община Благоевград за насърчаване развитието на деца с дарби, като етап от процеса за непрекъснато обучение, възпитание и развитие.

На тържествената сесия бяха връчени и плакети „Почетен гражданин“ на инж. Захари Донев и Мая Нешкова. Арх. Александър Баров бе удостоен със званието посмъртно.

По повод празника на града кметът Камбитов бе поздравен от президентът на Република България ген. Румен Радев, министър- председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, Почетният консул на Република  Казахстан в Република България Митко Солаков, от Боил Банов – Министър на културата, Ивайло Московски – министър на транспорта и информационните технологии, еврокомисарят Мария Габриел и евродепутатът Андрей Новаков.

Пищната програма в празничния ден продължи в 19:30 часа, когато започна заря – проверка с участието на Гвардейските части. Емблематичният ансамбъл „Пирин“ представи изключителен концерт с богат музикален репертоар, показващ красотата на българския фолклор.