ГЕРБ се отказаха да спират външните пари на НПО

Основен радетел на промените бе депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

 

Заявяваме, че сме за прозрачност в начина на финансиране, но не и за ограничаване на всички тези донори, каза Цветан Цветанов

 

ГЕРБ оттеглиха предложението си неправителствени организации да не могат да бъдат финансирани от чужбина.

„Заявяваме категорично, след много задълбочен анализ и разговори с неправителствения сектор, че не е удачно законодателната промяна, за начина, по който се финансира неправителственият сектор в България с фондове от ЕС и от Фондация „Америка за България“, да бъде приета в правната комисия и да бъде подложена на гласуване в пленарна зала.” Това заяви на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с промените в Закона за съдебната власт, които ще се гледат на второ четене в правната комисия.

Във вторник срещу тези промени протестираха 4 десни формации – “Нова република”, “Да, България”, БЗНС на Николай Ненчев и “Зелените”. Преди това протестираха и редица неправителствени и професионални организации. Според тях промените ще засегнат квалификацията на редица професии.

Вчера сутринта пред парламента се състоя макар и рехав протест срещу промените в закона.

Според Цветанов има повече спекулативно поднасяне на информацията, отколкото нещо, което да бъде разумно и градивно и затова ГЕРБ оттеглят тези текстове на второ гласуване в комисията, за да се създаде работеща среда във връзка със важните текстове от Закона за съдебната власт. По думите му те са част от мерките от цялостната ни стратегия за съдебната реформа от януари 2015 година.

„Заявяваме, че сме за прозрачност в начина на финансиране, но не и за ограничаване на всички тези донори, които допринасят както за образование, така и за култура, гражданско общество и всички останали съсловни организации, които могат да бъдат подпомагани за реализирането на техните проекти“, посочи Цветан Цветанов.

Основен радетел на промените бе депутатът от ГЕРБ Георги Марков, който бе повлиян от подобен закон, приет в Унгария.