Борисов връща Боршош в НДК и отнема двореца от Павлова

 

Мирослав Боршош ще бъде върнат експресно начело на НДК, а управлението на двореца ще бъде отнето от министъра на българското европредседателство Лиляна Павлова и прехвърлено към Министерството на културата. Решението, което засилва хаоса и рисковете около българското европредседателство, е взето на кризисна среща във вторник, свикана от премиера Бойко Борисов, ден след като Павлова уволни Боршош с мотива, че досегашните му действия “поставят под съмнение доброто финансово управление на дружеството” и застрашават успешното приключване на ремонта на НДК до края на годината за нуждите на европредседателството.

Мястото му като изпълнителен директор на НДК бе заето от спортния мениджър Борислав Велков, който бе негов заместник, а в борда на дружеството Боршош бе заменен с Таня Милева, началник на кабинета на Павлова.

Масирана подкрепа на културни дейци “#ИазСъмНДК”

Както се разбра, реакцията на Борисов е провокирана от масираната подкрепа за Боршош от певци, актьори и културни дейци, които под наслова “#ИазСъмНДК” публикуваха всички заслуги на Боршош – създаване на театри, литературния клуб “Перото”, както и “разчистването на гащите и чалгата от НДК”.

Борисов е провел среща с Лиляна Павлова, с министъра на културата Боил Банов и самия Мирослав Боршош. На нея е била обсъдена работата на ръководството на НДК и са били изчистени противоречията относно начина на управление на двореца, стана ясно от съобщението на говорителката на МС Севдалина Арнаудова.

Уволнението на директора на НДК и незабавната му реабилитация стават дни след като правителството отпусна допълнително 28 млн. лева за двореца, с които общата сума за ремонта му поскъпна до около 50 млн. лева (една трета от общия планиран бюджет за българското европредседателство) с тенденция да глътне и още.

Освен протестите на културни дейци в подкрепа на Боршош, не е ясно какви са другите мотиви на Борисов да “помилва” шефа на НДК и да бламира Павлова, след като в момента текат няколко паралелни проверки за начина, по който са изразходвани средствата за ремонта на НДК, включително от страна на прокуратурата.

След новината за уволнението му в понеделник Боршош заяви във Фейсбук: “Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона”.

Боршош е “спокоен и удовлетворен, че българската култура победи”

Във вторник, след възстановяването му на поста, Боршош коментира, че “българската култура победи”.

“След изключително важна среща, която проведохме днес с премиера Бойко Борисов, съм спокоен и удовлетворен, че българската култура победи и му благодаря, че доказа на всички ни, че това може да се случи. Вярвам, че държава, която се вслушва в гласа на своята интелигенция, има достойно бъдеще. НДК е символ на волята за промяна, на видимите резултати, доказателство за принадлежността ни към споделените европейски ценности. Благодаря на всички за подкрепата! Тя удвоява силите, с които ще продължа да работя в посоката, която познавате!”, написа той във Фейсбук .

Защо Лиляна Павлова отстрани шефа на НДК

Малко преди да бъде повикана от Борисов за ревизия на решението й, министър Лиляна Павлова даде интервю пред Mediapool, в което изложи обстойно мотивите си за рокада.

“НДК работи без изискуемите по закон за едно търговско дружество бизнес план, инвестиционна програма, оздравителен план, правила за работа и без правила за възлагане на обществени поръчки.(…) Поисках финансовите отчети на дружеството за 2015 и 2016 г., но се оказа, че НДК няма такива. Беше ми дадено едно хвърчащо листче, на което пишеше, че в първите пет месеца на годината дружеството е на загуба от 3.4 млн. лв. С натрупване от 2016 г. загубата нараства на 9 млн. лв. Поисках г-н Боршош да представи план за оздравяване на НДК до 15 юни, но така и не получих. Освен това финансовият отчет е подписан с квалифицирано мнение, защото не са предоставени всички изискуеми документи по закон, които да дадат достатъчна увереност, че НДК работи по правилата и законно”, каза Лиляна Павлова.

Назначеният от нея външен одит на обществените поръчки е установил “незаконосъобразни действия от ръководството на НДК по отношение на сключване на договорите”.

“За последните два месеца, поради действия или бездействие на г-н Боршош, няма и милиметър напредък по ремонта на НДК”, каза още Лиляна Павлова и предупреди: “В момента сме на преломната точка на риска, след която ремонтът може да не приключи и до края на годината”.

На правителственото заседание в сряда премиерът ще внесе решение НДК да бъде прехвърлен на министъра на културата, а Боршош да бъде възстановен като директор.
Това ще е поредната промяна в собствеността на НДК, след като само преди месец то мина във владение на Павлова, заради сформирането на министерството за европредседателството. Преди това дружество бе към вицепремиера по еврофондовете от служебното правителство.

До май 2011 г. НДК беше собственост на Министерството на културата, след което бе прехвърлен към финансовото ведомство, за да се върне отново в МК през 2013 г. През септември 2015 г. дружеството бе прехвърлено към вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, а след това към служебния вицепремиер Деница Златева и впоследствие към министъра за европредседателството Лиляна Павлова.

Оттук нататък министър Боил Банов поема отговорността за изразходването на милионите за ремонта на НДК и срочното изпълнение на дейностите.