473 млн. евро струва новата жп линия от Радомир през Кюстендил до Гюешево, отварят процедурата за избор на проектанти, срокът за пускането е 10 г.

България и Македония си поставят 10-годишен срок за пускането на първите директни влакове между София и Скопие. Трасето е скоростно – в българската част е заложено движение с до 160 км/ч, а в македонската заради трудния терен – 100 км/ч. До края на месеца се отваря процедурата за избор на проектанти за жп пътя от Радомир през Кюстендил до Гюешево. Изцяло нова жп линия ще има от Радомир до границата с Македония при Гюешево. Според предварителния идеен проект тя ще струва близо 473 млн. евро, пише БНТ. Иво Янакиев, ръководител на отдел „Подготовка на проекти“ – ДП НКЖИ, коментира: Тук добре се виждат и илюстрират два характерни участъка за трасето – единият от Радомир до Кюстендил и вторият от Кюстендил до Гюешево. Всичко ще бъде подновено, модернизирано, с най-съвременни изисквания. Да не забравяме, че линията не е електрифицирана в момента, а на етапа на завършване на строителството тя ще бъде електрифицирана”. Сега влаковете по линията се движат на места с 48 км/ч, а на други – с 88 км. А между Кюстендил и Гюешево композиция минава три пъти в седмицата – в сряда, събота и неделя. След 10 години според идейния проект влаковете по трасето към Македония ще минават през 16 тунела с обща дължина 20 км. Най-дълъг ще бъде тунелът под Конявската планина – 12,5 километра. До момента такъв в България не е планиран. Според Иво Янакиев българските строители имат достатъчно опит и оборудване, за да строят новото жп трасе, въпреки че търговете ще са отворени за най-широк кръг от фирми в рамките на Европейския съюз. Янакиев допълни: Определено предизвикателство това са долините на Струма и урбанизираните територии – както е Кюстендил, както е Гюешево. Там има дадености, с които трябва да се съобразяваме. Гюешево, независимо че е малко населено място, там също има паметници, които ние трябва да запазим и да не ги засягаме по никакъв начин. Мемориалът на загиналите български войници в Балканската и Първата световна война е на няколко десетки метра от релсите, които след няколко десетки метра се губят в тревата, защото свършват дотук – на два и половина километра от границата.

Трудната история на несъстоялата се и до днес жп връзка между София и Скопие започва като идея още от 1885 г. и минава като червена линия през български правителства и парламенти и до днес. Историкът д-р Ангел Джонев отбелязва: Обикновено в района на Гюешево, където се намираме – вододелния тунел на линията София-Кюстендил-Скопие, се е възцарила тишина. За последен път звуците на техниката се чуват през 1947-1948 година, когато тунелът е завършен в този вид. Половината от непробития тунел е на българска територия.

Иво Янакиев заключи: От наша страна има изградени едни 550 м облицовани, но те няма да могат да послужат за целите на новата съвременна жп линия. Те ще бъдат направени наново.