Thursday, May 2, 2024
HomeРегионРадомир473 млн. евро струва новата жп линия от Радомир през Кюстендил до...

473 млн. евро струва новата жп линия от Радомир през Кюстендил до Гюешево, отварят процедурата за избор на проектанти, срокът за пускането е 10 г.

България и Македония си поставят 10-годишен срок за пускането на първите директни влакове между София и Скопие. Трасето е скоростно – в българската част е заложено движение с до 160 км/ч, а в македонската заради трудния терен – 100 км/ч. До края на месеца се отваря процедурата за избор на проектанти за жп пътя от Радомир през Кюстендил до Гюешево. Изцяло нова жп линия ще има от Радомир до границата с Македония при Гюешево. Според предварителния идеен проект тя ще струва близо 473 млн. евро, пише БНТ. Иво Янакиев, ръководител на отдел „Подготовка на проекти“ – ДП НКЖИ, коментира: Тук добре се виждат и илюстрират два характерни участъка за трасето – единият от Радомир до Кюстендил и вторият от Кюстендил до Гюешево. Всичко ще бъде подновено, модернизирано, с най-съвременни изисквания. Да не забравяме, че линията не е електрифицирана в момента, а на етапа на завършване на строителството тя ще бъде електрифицирана”. Сега влаковете по линията се движат на места с 48 км/ч, а на други – с 88 км. А между Кюстендил и Гюешево композиция минава три пъти в седмицата – в сряда, събота и неделя. След 10 години според идейния проект влаковете по трасето към Македония ще минават през 16 тунела с обща дължина 20 км. Най-дълъг ще бъде тунелът под Конявската планина – 12,5 километра. До момента такъв в България не е планиран. Според Иво Янакиев българските строители имат достатъчно опит и оборудване, за да строят новото жп трасе, въпреки че търговете ще са отворени за най-широк кръг от фирми в рамките на Европейския съюз. Янакиев допълни: Определено предизвикателство това са долините на Струма и урбанизираните територии – както е Кюстендил, както е Гюешево. Там има дадености, с които трябва да се съобразяваме. Гюешево, независимо че е малко населено място, там също има паметници, които ние трябва да запазим и да не ги засягаме по никакъв начин. Мемориалът на загиналите български войници в Балканската и Първата световна война е на няколко десетки метра от релсите, които след няколко десетки метра се губят в тревата, защото свършват дотук – на два и половина километра от границата.

Трудната история на несъстоялата се и до днес жп връзка между София и Скопие започва като идея още от 1885 г. и минава като червена линия през български правителства и парламенти и до днес. Историкът д-р Ангел Джонев отбелязва: Обикновено в района на Гюешево, където се намираме – вододелния тунел на линията София-Кюстендил-Скопие, се е възцарила тишина. За последен път звуците на техниката се чуват през 1947-1948 година, когато тунелът е завършен в този вид. Половината от непробития тунел е на българска територия.

Иво Янакиев заключи: От наша страна има изградени едни 550 м облицовани, но те няма да могат да послужат за целите на новата съвременна жп линия. Те ще бъдат направени наново.
 

RELATED ARTICLES

Most Popular