Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияОтец Рафаил: Руският патриарх дойде в ролята на политик

Отец Рафаил: Руският патриарх дойде в ролята на политик

Визитата на руския патриарх Кирил в България предизвика противоречиви реакции, като според едни той се е дължал повече като политик, отколкото като духовник, а други са впечатлени от грижата му за единството на православието.

Посещението бе свързано с информация, че няколко българи са били посетени в навечерието на 3-и март в домовете си заради техни постове в социалните мрежи, в които службите съзрели заплаха и довели до предупредителни протоколи.

Един от тях – отец Рафаил, изрази пред БНР възмущението си.

“Много съм възмутен като гражданин. Не че самото посещение ми е създало някакъв дискомфорт, но тук има един опит за крещящо нарушаване на правата ми като гражданин. Руският патриарх не дойде в ролята на духовник, нека да не се лъжем. Той дойде в ролята на политик, за да предаде определени послания”, каза още отец Рафаил.

Според него “има един процес на тласкане на България в Евразийската орбита, за съжаление и с посредничеството на Българската църква, по-точно със Синода й”.

Визирайки действията на службите, отец Рафаил каза, че “виждаме една все по-репресивната българска власт, която започва да действа с все по-милиционерски методи, познати ни от преди 28 години”.

Той обясни причината, поради която е бил “профилактиран”: “Някой беше сложил коментар (в социална мрежа), че трябва да бъде посрещнат руският патриарх с Макаров, вероятно се има предвид не посланикът на Руската федерация, а съответната марка пистолет и аз отдолу съм коментирал – “Със сребърен куршум J”.

“Очевидно никой не би приел това като заплаха… Това цели нещо друго – цели сплашване и ограничаване на свободата”, каза отец Рафаил.

По-друга е оценката за посланията руския патриарх Кирил на богослова Мариян Стоядинов, който е най-впечатлен от словата му да единството на православието.

“Хората, които са запознати с процесите в съвременното православие, няма как да отрекат, че това е най-важната тема. Тя беше послание към всички, които по някакъв начин поставят въпросителна пред мечтата… за единство на православната църква”, каза той пред БНР.

Според Стоядинов има сериозно напрежение между поне два лагера в съвременното православие, така че грижата за единството на православието трябва да е водеща.

RELATED ARTICLES

Most Popular