Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияБожидар Димитров си основа движение "Кан Кубрат"

Божидар Димитров си основа движение “Кан Кубрат”

Ще се бори за президентска република, тъй като парламентарната била атрофирала

 

Бившият шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров основа движение “Кан Кубрат”, което си поставя за цел България да стане президентска република. Негови учредители са също Кубрат Пулев, отец Боян Саръев, писателят Христо Бойчев, певецът Коцето Калки и др.

Създаването на Българско надпартийно движение “Кубрат” (БНСК), станало известно като “Кан Кубрат”, беше обявено за началото на февруари, но тогава Димитров постъпи в болница заради тежък грип и събитието бе отложено за 5 март.

Учредителният конгрес се състоя във Военния дом-паметник в София (някогашната централа на Шесто управление на Държавна сигурност), където Божидар Димитров бе донесъл библия, пистолет, кама и български знамена.

“След едно тригодишно обсъждане, един Боянски клуб, в който се събраха първоначално двайсетина професори, стигнахме до мнението, до което са стигнала доста светли умове в световната история, че парламентарната република има свойството да изчезне, или както казва президентът Румен Радев- да атрофира. Последното доказателство е от вчера, погледнете Италия, в момента за кандидати за министър-председател са един продавач на пици, един комик, треторазряден, един стюард, и кой беше- един чистач”, каза Димитров.

Според него парламентарната република има свойството да се “нацепва” и да се правят безсмислени коалиции. Това се е случвало и в България, 1931-1934 г., тогава е епохата на тоталитаризма в Европа и въпросът е решен много просто- става военен преврат, партиите са забранени и царят започва да управлява с истинския елит на нацията- професорите, казано най-общо. И тези професорски правителства, както още се наричат, прави България за 8 години едно цвете, смята историкът.

Той подчерта, че целта на движението ще бъде смяна на формата на държавно управление – от парламентарна република в президентска. Димитров изрази надежда, че това ще стане скоро със свикване на Велико Народно събрание.

“Не може с референдум, както Слави искаше за мажоритарния вот, но можем да направим референдум: “Съгласни ли сте да се свика Велико Народно събрание, което да промени формата на управление на България от парламентарна на президентска република?”, поясни Божидар Димитров, избран за председател на “Кан Кубрат”.

Сред другите цели на формацията са административна реформа, която да намали областите от 28 на 6, отмяна на три четвърти от лицензионните режими, назначаване на кметовете на средни и малки общини, намаляване на числеността на парламента на сто депутати и свикването му на сесии при нужда.

На въпрос дали вижда човека, който би могъл да оглави подобна президентската република в момента, той отговори: “Да, виждам, аз, Божидар Димитров, но естествено това ще реши народът”.

“Минал съм само през една политическа партия – Българската социалистическа партия, когато излязох, казах, че една партия за един живот- стига. И сега не правим партия, а наднационално движение”, уточни Димитров, който бе и министър в първия кабинет на Бойко Борисов, но напусна заради агентурното си минало.

Божидар Димитръв твърди, че вече има две партии, които са колективни членове на “Кан Кубрат” – партия “Възраждане” и една от земеделските партии – тази на д-р Стойчо Касабов.
Сред кандидатите за членове на “Кубрат” са хора “от национално отговорните академични среди, интелигенция, офицерство и професионалисти, с гости от Унгария и български политически и граждански организации”, съобщиха създателите.

RELATED ARTICLES

Most Popular