Friday, May 17, 2024
HomeРегионБанско60 години Национален парк „Пирин“

60 години Национален парк „Пирин“

Уволненият директор Валери Мечев сред получилите плакет за основен принос

С тържествена церемония Дирекция „Национален парк Пирин” отбеляза 60- годишнината от създаването на защитената територия. На събитието присъстваха областният управител Николай Шушков, Мирослав Калугеров, директор на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ към Министерството на околната среда и водите, представители на седемте общини, на чиято територия се намира парк „Пирин“. Събитието започна с едноминутно мълчание и отдаване на почит на загиналия граничен полицай, загубил живота си по време на изпълнение на служебните си задължения тази нощ.

Изпълняващият длъжността директор Мирослав Калугеров прочете поздравителен адрес към присъстващите на церемонията от името на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова. В него тя отбелязва заслугата, която имат всички служители на дирекцията на парка през годините, за опазването на природното богатство. Министърът им благодари за това, че приемат всекидневната си работа като лична кауза за съхранението на екосистемите в парка.

Церемонията продължи с връчване на плакети за основен принос и вложени неимоверни усилия и любов в работата на бивши директори на националния парк– Константин Икономов (директор на Д „НП Пирин” в периода 1979- 1995); Георги Грънчаров (директор на Д „НП Пирин” в периода 2002- 2010), Валери Мечев (директор на Д „НП Пирин” в периода 2011-2013 и 2022 г.) и Росен Баненски (директор на Д „НП Пирин” в периода 2013 -2022 г.).

 

Плакети за принос и в знак на благодарност за успешната съвместна дейност бяха предвидени и за Регионална дирекция по горите – гр. Благоевград, Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи – Благоевград и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.
Грамоти и награди получиха и участниците в конкурсите, посветени на 60 годишнината от създаването на НП „Пирин” – фотоконкурса „Пирин през моя обектив” и конкурса за рисунка „През девет планини в десета”.

В събитието се включиха детски хор на НУ „Паисий Хилендарски” с ръководител Марин Бърдарев, служителите на Национален парк „Пирин” – Янко Стойков с изпълнение на гайда и Димитър Кехайов с представяне на автентичен кукерски костюм. Премиерно беше излъчен и филм с режисьор Иван Узунов, посветен на биоразнообразието в защитената територия.

Припомняме, че преди по-малко от месец изпълнителният директор на национален парк “Пирин” Валери Мечев бе уволнен от служебната министърка на околната среда и водите Росица Карамфилова. Тогава във фейсбук Мечев написа:

“За седем месеца отново бях директор на Национален парк Пирин. Много се колебаех дали да се върна на поста, който заемах преди девет години. Не съжалявам, макар да знаех, че ще бъде за кратко. Благодарен съм на хората, които ми гласуваха доверие, на хората, с които работихме с последователност и мисъл, осъзнавайки, че да има национални паркове и да се опазва, да се съхрани това богатство е мисия за всеки от нас. Това е кауза за бъдещето ни, за тези, които ще бъдат и утре”. Смяната на директорите на Националните паркове “Рила” и “Пирин” предизвика протести на ектоактивисти, които излязоха в защита на Владимир Милушев и Валери Мечев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular