Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБобов дол767 зрелостници в област Кюстендил ще държат изпит по български и литература

767 зрелостници в област Кюстендил ще държат изпит по български и литература

767 зрелостници в област Кюстендил ще се явят на държавен изпит по български език и литература, който ще се проведе на 19 май. От тях 410 са в община Дупница и 357 в община Кюстендил, информира директорът на РУО-Кюстендил Мая Стойчева. В областния град 95-има ще положат изпит по биология и здравно образование. Този предмет е най- предпочитан след БЕЛ и в Дупнишко – 245.

76 в Кюстендилско и 170 в Дупнишко са заявили английски език. Съответно желаещите да положат изпит по философия в двете общини са 44 и 95 зрелостници. Математиката е предпочетена от 31 души в Кюстендилско и 45 в Дупнишко.

45 са зрелостниците, изявили желание да положат изпит по география и икономика в областния град, и 78 в община Дупница. Съответно 30 по история и цивилизация – 10 в Кюстендил и 20 в Дупница. По 2-ма са желаещите да се явят по химия и опазване на околната среда. Двама зрелостници в община Дупница са предпочели испански език.

В община Бобов дол на зрелостен изпит ще бъдат 29 зрелостници, в това число и завършващите СОУ „Д-р Петър Берон” към затвора. Младежите от община Сапарева баня, които ще се явят на зрелостен изпит, са 21, а от община Кочериново – 17. Броят на всички ученици в област Кюстендил, на които предстоят зрелостни изпити, е 767.

“Изпитът навсякъде ще започне в 8 часа на 19 май, сряда, като в зала ще бъдат допускани само по 10 зрелостници, които ще бъдат пазени от по двама квестори. На разположение ще има маски за тези, които са си забравили, и дезинфектанти. Към момента нямаме зрелостник, заявил, че е карантиниран или с Ковид-19, така че очаквам всички зрелостници да се явят на изпитите”, каза Мая Стойчева. Тя допълни, че за втория държавен зрелостен изпит на 21 май са заявили, че ще се явят 149 зрелостници – 49 в община Кюстендил и 100 в Дупница.

Екип ВЯРА

RELATED ARTICLES

Most Popular