Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългария77 години след ужаса на Холокоста: Човечеството не си е взело поука

77 години след ужаса на Холокоста: Човечеството не си е взело поука

Децата не знаят почти нищо за Холокоста

На 27 януари отдаваме почит към милионите евреи и невинни хора, станали жертва на нацисткия геноцид по време на Втората световна война, по-известен като Холокост.
Именно на този ден през 1945 година са освободени малцината оцелели от концентрационния лагер “Аушвиц”. В него са били избити над 6 милиона евреи, но освен тях са преследвани и убивани от нацистите представители и на други етнически, политически и социални групи.
Историческите поуки в съвременния свят на конфронтации и расизъм
“За съжаление съвременното човечество не си е взело поука от събитията тогава. В момента в някои точки по света се извършват действия, които са съизмерими като идеи с това, което се е случило през Втората световна война. Човечеството продължава да се лута в посоки, които са, меко казано, човеконенавистни”, каза в интервю в предаването “Новият ден” в ефира на Радио Варна Олег Калдерон, председател на Регионалната организация на евреите “Шалом” във Варна.
“Имам щастието да съм наследник на спасението. Но има и много нещастни хора в този смисъл. Трудно можем днес да си представим ужаса, който те са преживели в лагерите. Оцелелите остават все по-малко, но техните разкази ги има на хартия. Смятам, че най-важното е съвременното човечество да чете и да си спомня тези събития, за да не се повтарят”, допълни Олег Калдерон.
Според него трябва да се говори повече за събития като Холокоста, за да се възпита в сегашните и бъдещи поколения нетърпимост към подобни прояви.
Холокостът в образованието
“Нямам наблюдения как са отразени събитията от Втората световна война в съвременните учебници”, поясни Олег Калдерон. Той си спомни за проведената миналата година среща на някои от съвременниците на Холокоста с варненски ученици.
“Получи се много хубава среща. Децата не знаеха почти нищо за Холокоста, но бях изключително щастлив от проявеното от тях желание да чуят и научат повече за тези събития”, каза Олег Калдерон.
Той заяви, че с Регионалния инспекторат по образованието във Варна и с директори на училища ще бъде обсъдена инициатива за провеждане на срещи поне веднъж годишно между ученици и представители на организацията “Шалом”. /БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular