Гърция подготвя национален план за справяне с Covid-разпространението

Гърция подготвя национален план за справяне с разпространението на Covid-19.

Под карантина вече са районите Солун, Серес, Родопи, Янина.

Въвеждат се строги противоепидемични мерки. Полиция следи за спазването и глобява дори за неправилно носене на маска.

“Носете маски, спазвайте дистанция, поддържайте добра хигиена на ръцете” това съобщение изпращат властите на всички жители на областите Серес и Янина, които от днес са под карантина.

Всички резултати от тестването на жители в Солун показват активност на вируса сред всички възръстови групи, съобщават епидемолозите.

Премиерът обяви, че под карантина влизат още от днес областите Солун и Родопи. Започна безплатно тестване на населението. Очаква се в следващите дни увеличен брой заразени. Премиерът Мицотакис обоснова въвеждането на локдаун в Северна Гърция с висок ръст на заразяване:

“Всички мерки, които въвежда и изпълнява всяка страна са отговорност на правителството. В Гърция имаме в сравнение с другите страни относително ниска бройка на заразени, което предполага, че се движим с две или три седмици назад в сравнение с това, с което се сблъскват другите европейски страни. Но здравната ни система е под силен натиск. Налага се отново да въведем строги мерки дори преди други европейски страни”.

Прекратява се дейността на държавните институции в рамките на карантината, магазините са отворени с ограничено работно време, в сила е вечерен час./БНР