Албена Ситнилска с втори бронзов медал по Таекуон-До в КНДР

Момент от откриването на шампионата, на преден план българският отбор

 

България с двама световни шампиони и общо 9 медала до момента от Пхенян

 

Вчерашният ден на Световното първенство за мъже и жени по Таекуон-До ITF в Пхенян се оказа щастлив и успешен за родните ни национали, които спечелиха 7 медала в индивидуалната надпревара и отборните дисциплини. Първо Йордан Стаев ликува като шампион на планетата на индивидуално – „силов тест”, а след него и Николай Петков сложи златния медал на гърдите си в „спаринг” +85 килограма.

Никола Николов спечели среброто в „специална техника”, докато Световният шампион от Пловдив 2015 Рами Шау се качи на третото място с бронзовия медал в индивидуалната надпревара „спаринг” в категория 78 кг. Албена Ситнилска ще се завърне в България с две бронзови отличия. След като в първия ден на шампионата стана трета на „форма”- 4 дан, вчера Албена остана на същата позиция на „спаринг” 57 кг.

Ще припомним, че състезателите на „Фолкън“ (Благоевград) донесоха първи медали за България от световния шампионат по таекуон-до /версия ITF/ в Пхенян. Албена Ситнилска, която е неколкократен носител на приза „Спортист на годината в Благоевград“, се окичи с бронз на форма 4-ти дан при жените, а съгражданинът й Любомир Бакалски се нареди на трето място, но сред мъжете с бойна степен ІІ дан.

При жените (отборно) България зае третото място и бронзовите отличия, а при мъжете (отборно) нашите загубиха на финал драматично от домакините от Северна Корея и взеха сребърните медали.  До момента страната ни има 9 медала, като днес е последната дисциплина (отборно) „спаринг” – мъже, където се надяваме бройката на отличията да се увеличи.

Всичко около нашия тим е наред и проблеми няма, сподели по телефона от Северна Корея Марио Богданов – президент на БФТаекуон-До ITF.

На шампионата в Пхенян участват над 500 състезатели от 67 държави. Световното първенство ще бъде закрито с церемония в днес, а след него по маршрута Пхенян – Пекин – Истанбул – София се прибира и българската делегация