Вр.и.д. управител на УВЕКС Крум Аргиров: От 8 г. санданчани броят по 72 ст. за кубик вода, събираме 2 млн. лв. от такси, но не стигат, с техника от 1982 г. борим до 7 аварии на ден 

Крум Аргиров

 

Обслужваме 52 села плюс Сандански и Мелник, част от водопровода е от 1956 г., цялата техника е снабдена с GPS, с 14 камери държим под око пречиствателната станция

Питейната вода в Сандански е по-добра от бутилираната, каза още Аргиров, който е изложил визията си за управление на дружеството на 40 страници и ще участва в конкурса за управител

 

„Санданчани пият най-евтината вода в България, плащат 64 ст. за кубик, още 8 ст. за канал и общата стойност е 72 ст. без ДДС.

По всяко време се знае къде се намира техниката на УВЕКС

От 2010 година цената на водата в Сандански не е вдигана”, обяви за вестник „Вяра” временно изпълняващият длъжността управител на общинското водно дружество УВЕКС – Сандански, Крум Аргиров и добави: „Аз пия вода само от чешмата. Бутилираната е с по-лоши показатели от питейната в Сандански, това показват ежедневните анализи – микробиологични, химични и др.”

Аргиров държи на контрола в повереното му предприятие

В момента временният шеф Аргиров подготвя мениджърска програма, за да се яви на конкурс за титуляр на поста. Срокът за внасяне на документите е 26 март. Комисия, председателствана от съветника от ДПС Аспарух Костадинов, ще пресява кандидатите.

За конкурса Аргиров е подготвил програма от около 40 страници, която обхваща всички сфери на управление на водното дружество.

Крум Аргиров заема поста управител временно от 1 година. През 2017 г. е внесъл предложение за повишаване цената на водата в КЕВР, но заради бюрократични спънки председателят Иван Иванов категорично е отказал. Иначе по план повишението в цената на водата в курортната община е трябвало да бъде с 13 ст. през 2017 г., още 2 ст. за 2018 и още с по 1 ст. за следващите години до 2021 г.

„Пропуснатите ползи от отказа на Иванов, когото много уважавам, само за 2017 г. са в размер на 400 000 лв. Дружеството събира около 2 000 000 лв. от такси за вода, но те не са достатъчни, за да се обнови вече грохналият автопарк. Техниката, разбира се, е марка мерцедес С, но тя е с изчерпан експлоатационен ресурс. Почти всички коли са от 1982 г., имаме 4 колесни трактора, два верижни багера, 4 транспортни автомобила (самосвала) от 2 до 5 т и 4 автомобила с повишена проходимост. УВЕКС поддържа 11 водоизточника по високите месата на Пирин на надморска височина 1800 м. До Мочура например екипите изминават голям участък пеша, защото там не може да са качи нито един от автомобилите ни. Водата я добиваме единствено по гравитационен път от високите части на Пирин. Разбира се, имаме проблеми и с водопровода. Голяма част от него е от 1956 г. и 1982 г. На ден стават от 3 до 7 аварии. А дейността на предприятието е експлоатация и поддържане на градската мрежа, каналната система и довеждащите водопроводи. Санданска община се нарежда на 6-о място в България по големина и брой села, общо 52, с два града – Сандански и Мелник, които ние обслужваме. Това е огромна територия от 1060 кв. км, от които 448 км е изградена водопроводна система за питейни води, 236 км довеждащ водопровод и 202 км. разпределителна система. 84 души са работещите в предприятието. Средната заплата е 629 лв. Особено важна е системата за сигурност. Почти цялото трасе е под непрекъснато наблюдение чрез специален софтуер и JPS система. 14 камери са монтирани на пречистватената станция. Цялото предприятие, с всички функциониращи звена и техника, са вързани със системата за наблюдение.”