Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилБиблиотекарката София Пейчева и туристи от Кюстендил изкатериха Беласица, ядоха бухти и...

Библиотекарката София Пейчева и туристи от Кюстендил изкатериха Беласица, ядоха бухти и домашно мляко в Самуилово, Силвия Михова: Видяхме явори, съвременници на битката от 1014 г.

Кюстендилски туристи, сред които и библиотекарката София Пейчева, изкачиха петричката планина Беласица.

Пред манастира „Въведение на Пресвета Богородица“
Пред Смоларския водопод
Tретата от ляво надясно е Силвия Михова, до нея директорът на библиотеката София Пейчева

„Прохладата на планината я почувствахме с приятна и зареждаща разходка до Смоларския водопад. Той е най-големият в Македония с пад на водата около 40 м и се намира в близост до село Смоларе. Вторият ни водопад е Колешенският, намиращ се в района на село Колешино и е един от най-красивите водопади в Беласица. Разположен е на река Баба и е висок около 16 м. Над селото се намира кула, наречена Пирго. Смята се, че тя е от времето на Самуил и битката при Беласица на 29 юли 1014 г. Има стари явори, които са съвременници на битката“, разказва секретарят на ТД „Осогово” Силвия Михова. В село Велюса групата посети манастира “Въведение на Пресвета Богородица Елеуса”, а след това и манастирския комплекс “Свети Леонтий” в село Водоча. Според легендата недалеч от манастира са били ослепени българските воини на цар Самуил и оттук идва името на селото и църквата в манастира – Водоча – вади очи.

„След богата закуска с бухти, домашно мляко и сладко от смокини следва най-екстремната част – изкачването на връх Радомир (2029 м н.в.). Утрото започва с мрачни облаци и прогнози за следобедни дъждове. Това не ни отказа и всички се качихме на камиона, с който се отправихме към билото на планината Беласица. След около 1 час пред нас се откри чудесна гледка към езерото Керкини в Гърция, пирамидата на връх Тумба и обзорното гранично било на изток. Ясно се откроява първенецът на Беласица – връх Радомир – 2029 м н.в. Направихме безбрай снимки на върха и потегляме в обратна посока“, коментираха кюстендилските туристи.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular