Билкарят Румен Тодоров хит на фестивала в Говедарци, призна: Не пия лекарства, от 10 г. отглеждам ехинацея и оттогава не съм боледувал

Румен Тодоров се представи с десет вида природни продукти.

Животновъдът Спас Шуманов нагости гостите и фолклорните групи с домашно приготвено сирене и кашкавал, за нула време се изпариха домашните кюфтета на Росица Бързанова

 

Еликсир на дълголетието от годжи бери, сироп от касис, десет вида природни продукти на народни цени представи на фестивала „Дар от природата“ в Говедарци известният билкар и любител на природата от Самоковско Румен Тодоров.

Фестивала откриха домакините – женската певческа група при НЧ „Христо Ботев”-Говедарци с ръководител Иван Машов.
Силни аплодисменти получиха и танцовият състав „Рилска магия”, ръководен от Стоян Димитров.

„От 2007 г. отглеждам ехинацея и оттогава не съм боледувал, не пия никакви лекарства, дори и витамини“, сподели с усмивка Тодоров.

На площада на селото беше организиран базар на природно чисти продукти.

За пета година в самоковското село се проведе националният фолклорен фестивал под наслов “Дар от природата” – с представяне на продукти на занаятчии и производители на екологични храни. Организатори на фестивала бяха кметство Говедарци и местното читалище “Христо Ботев-1928 г.”. По стар български обичай гостите бяха посрещнати с хляб и мед.

На площада чаровната Ралица и нейният приятел Антон от с. Радуил продаваха домашно приготвен, уникален сладолед.

На площада на селото беше организиран базар на природно чисти продукти – картофи, мед, мляко, сирене, извара, сладко от горски плодове, билки. Бяха изложени дърворезби, картини, ръкоделия.

Известният в Самоковско животновъд Спас Шуманов, който отглежда стотици крави, беше дошъл на празника с неговите племенничета – Гошко, Наталия и Алис. Те нагостиха на площада всички гости с домашно краве сирене и кашкавал. Шуманови бяха поздравени от стотици жители и гости, а вкусотиите бяха приготвени по традиционни местни рецепти.

Десетки гости се редяха на опашка и пред кулинарните изкушения на Росица Бързанова от Говедарци.

На площада чаровната Ралица и нейният приятел Антон от с. Радуил продаваха домашно приготвен сладолед. Децата се редяха по няколко пъти на опашка, за да си купят от него. Десетки гости извиха опашка и пред кулинарните изкушения на Росица Бързанова от Говедарци, която направи палачинки с шоколад и сладко. Бързанова приготви и уникални кюфтета, кебапчета, пържоли от домашно месо. Нейни помощници бяха Ваня Джамбазка, майка й племенница и първата й братовчедка Вени. „На гостите най-много им харесаха кюфтетата и кебапчетата“-сподели Роси. Фестивалът “Дар от природата“ се провежда благодарение на колектива на местното читалище „Христо Ботев“ с председател Мария Арангелова и секретар Спаска Костова. „Надявам се, че ще продължим традицията и за в бъдеще”, каза секретарят на читалището Спаска Костова. „Дар е, че живеем на това прекрасно място, което покорява не само с красотата си, но и с чистотата на своята природа и свеж въздух”, каза и председателят на читалището Мария Арангелова, а кметът Шуманов лисна менче с вода на сцената. Присъстващите се насладиха на изпълненията на над 50 самодейни състава и над 500 участници от различни села и градове. Фестивала откриха домакините – женската певческа група при НЧ „Христо Ботев”-Говедарци с ръководител Иван Машов с песните „Славей пее“ и „Стояне, сине Стояне“ . Силни аплодисменти получиха и танцовият състав „Рилска магия”, ръководен от Стоян Димитров. На сцената се изявиха групи от община Дупница, Радомирска, Петрич, Кюстендилска, Пернишка, Хасковска, Софийска област, Нови Искър, а изпълненията им заредиха с добро настроение жителите и гостите на селото. Силно бе представянето и на   певческа група при НЧ „Евлоги Агайн“ от с. Владимир, които бяха пременени в радомирски носии. Жури в лицето на Величка Чаушева и Ивайло Георгиев оцени представилите се певци, музиканти и танцьори на сцената, като всички участници получиха не само аплодисменти, но и специални грамоти. На говедарчани бяха дошли роднини от различни краища на страната и заедно споделиха емоциите от празника. Тържеството завърши с много настроение и хора на площада.