Бивш агент на КГБ: Предупредиха ме, че ще се случи “нещо лошо”, казаха ми, че аз и Скрипал сме в опасност (ВИДЕО)

 

Бивш разузнавателен агент на Комитета за държавна сигурност (КГБ) разкри преди Си Ен Ен, че три седмици преди отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря е бил предупреден, че „нещо лошо” ще се случи. Бившият двоен агент Скрипал и Юлия бяха отровени с нервнопаралитично вещество, разработено в Съветския съюз с бойни цели преди десетилетия. Борис Карпичков, работил в разузнавателната служба КГБ, е сигурен, че Русия стои зад атаката на британска земя. Три седмици преди инцидента той е получил телефонно обаждане, в което агент на руските служби му е казал, че неговият живот, както и на Сергей Скрипал, е в непосредствена опасност.

„Получих телефонно обаждане от един човек, когото познавам и на когото вярвам. Той все още работи за тайните служби към ФСБ (Федералната служба за сигурност)”, разкри Борис Карпичков. Той отказа категорично да даде повече информация или дори „намек” за този човек, защото ще бъде убит. „Дори да ме сложите на електрическия стол, няма да разкрия неговото име”, заяви бившият агент на КГБ. Попитан защо е бил предупреден именно от него, Карпичков каза, че преди години е спасил живота му.

Борис Карпичков е извършвал шпионска дейност за и срещу ЦРУ, преди руските служби да се обърнат срещу него. Преди 20 години бяга в Обединеното кралство, а по-късно се мести в Нова Зеландия. Преди няколко години руски агенти са го отровили, но той оживява. По думите му той е един от агентите, които са в списъка на Москва с лица, които трябва да бъдат убити.

„Аз съм на 59 години, но не съм оптимист, че ще доживея до 60”, заяви Карпичков в друго интервю. Според него по случая на Скрипал руският президент Владимир Путин е бил информиран преди атаката и е можел да каже „не”, но не го е направил. „Такава е системата”, заяви бившият агент на КГБ. „По отношение на Александър Литвиненко смятам, че Путин не е дал заповед, но Путин е бил информиран от своите приближени, че Литвиненко ще си замине. На Путин не му пука. Той смята така – ако го заслужава, да бъде направено.

Русия има система да убива своите врагове зад граница. Не става въпрос за Путин, такава е системата. Но той носи отговорност, защото е начело на тази система”, каза още Карпичков. Той изрази готовност да помогне на британските власти в разследването на атаката срещу Сергей Скрипал.

Видео