Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниОпожареният руски мол в Кемерево „Зимна вишна” бил построен незаконно

Опожареният руски мол в Кемерево „Зимна вишна” бил построен незаконно

 

Търговският център “Зимна вишна” в Кемерево, в който при пожар загинаха 41 деца и 23-ма възрастни, е построен незаконно без разрешения за строителство. Това съобщиха от Следствения комитет на Русия.

Следователи са задържали началника на Областната инспекция за строителен надзор Танзилия Комкова. Тя е заподозряна в злоупотреба със служебно положение.

“Комкова не е взела необходимите мерки за спиране от експлоатация на самоволно построения търговско-развлекателен център “Зимна вишна” в Кемерево без необходимите разрешителни, което е довело до смъртта на десетките посетители”, съобщиха от Следствения комитет.

Вече е назначена съдебна пожаро-техническа експертиза, която ще бъде извършена от експерти от Санкт Петербург.

Пожарът в “Зимна вишна” избухна на 25 март. В търговския център загинаха 64 души,от които 41 деца. Криминалистите работят по две основни версии за избухването на огъня – късо съединение или палеж, но повечето доказателства са за първата версия.

Петима души са арестувани, като сред тях е и генералният директор на фирмата-собственик на центъра – Юлия Богданова. Днес криминалисти са провели следствени действия и в сградата на градската администрация в Кемерово.

RELATED ARTICLES

Most Popular