Близо 5000 души са останали без увеличени пенсии от юли

 

При индексацията на пенсиите с 2.4% от 1 юли 4 900 души не са получили обещаното увеличение заради задействането на старо постановление, което на практика налага ограничение за нарастването на тези пенсии. Това обясни в четвъртък министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който до май месец оглавяваше Националния осигурителен институт (НОИ).

От тази година е в сила нов механизъм за индексиране на пенсиите, който замести дълго прилаганото швейцарско правило. Новото в този механизъм е, че се прилага коефициент за тежестта на всяка година осигурителен стаж и старият размер на пенсията  не се увеличава пряко със съответния процент, който за тази година е 2.4 %.

До миналата година тежестта на година осигурителен стаж беше 1.1, а от 1 януари тази година за новите пенсии и от 1 юли за старите нарасна на 1. 126.

“С преизчислявването на пенсията на практика се определя нов размер на пенсията към датата на отпускане, като това става като в пенсионната формула тежестта на година осигурителен стаж 1.1 се заменя с 1.126 и след това се минава образно казано цялата история на пенсията от нейното отпускане до 1 юли 2017 година с всички извършени през времето индексации и преизчислявания и се получава преизчисления размер на пенсията. Това в масовия случай повишава пенсиите точно с 2.4%“, обясни Петков.

Той обаче каза, че има и случаи, в които това увеличение е по-малко и случаи, малко на брой, при които пенсиите нямат реално увеличение, тоест преизчисленият размер не се е повишил.

Това се отнася за пенсионери, които през 2006 година са получили повторно индексиране на пенсиите по силата на постановление на Министерския съвет. Тогава е дадено допълнително увеличение на най-ниските пенсии като тези до 120 лева са индексирани с 5%, а тези до 150 лева с 4% и същевременно са били ограничени на този размер.

Именно заради наложеното тогава ограничение, което обаче е в сила и до момента, въпросните 4900 пенсии не са получили увеличение. От НОИ не са предвидили, че постановлението ще сработи по този начин, за да го предотвратят. В института са получени около 160 жалби от граждани, че не са получили обещаното увеличение, като на всички е отговорено. До момента няма заведени съдебни дела.

При предишните увеличения през последните години, тези пенсии са получавали увеличение, тъй като индексацията е ставала чрез директно увеличение на пенсията с дадения процент, а не се е разглеждала цялата пенсионна история с натрупванията.

Петков уточни, че пенсиите, които през 2006 година са били 150 лева, сега са  257 лева и 39 стотинки.

“НОИ е приложил правилно и точно действащия закон и няма допусната грешка“, обясни Петков и посочи, че заради това сега ощетените пенсионери няма да бъдат компенсирани. Промяна обаче ще бъде направена за следващата година, когато Петков обеща, че абсолютно всички пенсии ще бъдат индексирани с 3.8%. Тогава коефициентът за всяка прослужена година ще е 1.169.

За целта ще бъдат внесени промени със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО), с които да се гарантира, че всички пенсии ще нарастват със съответния процент за годината.

“Връщането назад в историята на пенсиите, което понякога е за 20-25 години назад, е свързано с някои рискове, които се задействат при преизчисляването поради наслагването на множество нормативни изменения, запазване на размери и т.н. се е проявило при някои пенсии“, коментира Петков.

Той даде за пример, че преизчисляването със среден осигурителен доход от 2007/2008 година също е довело до доста изненади, като при около половината от пенсиите не се е увеличил размерът и всъщност тогава част от пенсиите са били със запазен размер.

Същото се е получило и при преизчисляването на пенсиите през 2000 година след голямата пенсионна реформа.