Борисов вижда шанс за реформа на миграционната политика, но Орбан остава твърд срещу квотите

 Българският компромис: първо, изнесени центрове и засилена охрана, после – релокация на чужденците

 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е възможно да се постигне компромис за промяна на Дъблинския регламент за нелегалните мигранти. Същевременно и след срещата им в София унгарският му колега остана твърд в позицията си срещу квотното разпределение на бежанците.

Орбан заяви категорично, че няма да приеме релокацията на мигранти и съобщи, че е предал свои предложения на премиера Борисов в качеството му на ротационен председател на Съвета на Европейския съюз.

“Миграцията е опасна за нашия живот и европейската християнска култура. На масата на ЕС е новото предложение за миграцията, което не е добро за нас в тази си форма”, заяви Орбан, но не каза в какво се състои предложението му.

Реформата на европейската система за убежище е едно от най-сериозните предизвикателства пред българското европредседателство. Тя на практика е блокирана, тъй като страните от Вишеградската четворка са категорично против квотното разпределение на мигрантите. Според действащото Дъблинско споразумение мигрантите трябва да бъдат връщани в държавите, в които първоначално са били регистрирани, и това поставя в много затруднено положение държавите от „първата“ линия като Италия, Гърция и България.

“В центъра на предложението стои задължителната релокация на мигрантите, а нашата Конституция дава право само на унгарците да решават кои да живеят на наша територия. Задължителните квоти само стимулират миграцията. Някои мислят, че миграцията е полезна, но според нас това не е така – тя е опасна и затова ще изготвим наше предложение, в центъра на което ще поставим не релокацията, а охраната на границата на съюза”, каза Виктор Орбан.

“Няма смисъл да се говори за релокация, докато не гарантираме охраната по границите и по въздуха”, каза Орбан.

Той пристигна у нас само часове след като призова за формирането на антимиграционен съюз и обяви страната си за последен бастион срещу предполагаема ислямизация на Европа.

Орбан е един от най-евроскептичните лидери в Европейския съюз, но има добри отношения с българския премиер Бойко Борисов. На София пък се разчита да помогне за намиране на консенсус за квотното разпределение на мигрантите.

 

Какъв компромис търси България?

 

Предлаганият от София компромис минава през създаването на центрове за настаняване на мигранти извън територията на Европейския съюз и затягане на охраната по границите.

“100 процента охрана на ЕС – навсякъде, където неконтролируемо влизат мигрантите – те да минават само през граничните пунктове и с документи. Другото, което предлагаме, е да има центрове за сигурност, близо до конфликтите, и след техния край хората от тези центове да могат да се върнат обратно в своите страни. Когато се изпълнят тези условия, можем да говорим за задължителната релокация”, обясни Борисов.

“Ние обсъждаме възможността за релокация, ако се случи така, че на наша територия или на друга страна да влязат изведнъж няколко милиона мигранти. Това вероятно би объркало света. Когато е сигурно, че външните граници се пазят сто процента добре, когато е сигурно, че сме надеждни, когато цялата си хуманност като европейци към хората, които бягат от войната в съответните хотспотове, бъдат защитени и гледани за определен срок, в който след това трябва, повтарям, да се върнат, да възстановят своите държави, тогава вече можем и да спорим с колегата, да водим дискусии за задължителната релокация”, добави Борисов.

 

Орбан подкрепя споразумението с Турция

 

Орбан подкрепи споразумението между Европейския съвет и Турция за спиране на мигрантската вълна, което е един от основните приоритети на Борисов.

“Поздравих вашия премиер за това колко успешно и полезно се развиват контактите с Турция. Ние подкрепяме сътрудничеството с Турция, защото границите трябва едновременно да се охраняват, а и да има споразумения по този въпрос. България може да разчита на нашата подкрепа по този въпрос”, каза Орбан.

Той застана и зад българския приоритет за придвижване на страните от Западните Балкани към ЕС.

“Не е достатъчно Балканите да бъдат само в политически смисъл в Европейския съюз, а трябва да имат автомагистрали и жп линии, за да се сраснат с икономическото тяло на Европа”, каза той.

Борисов от своя страна добави, че споразумението с Турция трябва да работи, и то е в полза на всички европейски страни, не само на България.

“Благодаря на Виктор Орбан за подкрепата, защото исторически ние знаем какви съседи имаме, какво би могло да се случи при недалновидна политика. Затова споразумението с Турция трябва да работи, и то е в полза на всички европейски страни, не само на България“, коментира премиерът.

 

Рамо и за Шенген

 

Орбан потвърди и подкрепата на Будапеща за присъединяването на България към Шенгенското споразумение.

“България заслужава признание, защото охранява границите си, границите на ЕС и тези на Унгария”, каза Орбан.

Борисов добави, че България отдавна не само е изпълнила критериите, но е най-надеждната граница в ЕС.

“Двете стани са приятелски, в двустранните връзки няма никакви конфликти, имаме съзнание за обща историческа съдба и сме издържали на много изпитания”, каза още Орбан.