Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятЧешкият милиардер Келнер придоби Нова телевизия за 185 млн. евро

Чешкият милиардер Келнер придоби Нова телевизия за 185 млн. евро

 

Сделката се очаква да приключи до средата на годината

 

Шведската компания “Модърн Таймс Груп” (Modern Times Group – MTG) е продала “Нова Броудкастинг Груп” на чешката “ПиПиЕф Груп” (PPF Group), съобщиха и двете страни по сделката в понеделник. Компанията, която е под контрола на милиардера Петр Келнер, е специализирана в банкирането и финансовите услуги, но също така и в телекомуникациите, недвижимите имоти и биотехнологиите. Тя работи на редица европейски пазар, в Русия, както и в САЩ и Азия. Нейните активи са на стойност 35 млрд. евро. Очаква се “ПиПиЕф” да придобие и българското телеком подразделение на норвежката “Теленор”, заедно с бизнеса й в Сърбия и Черно гора, а дори е възможно да се прибави и унгарският оператор.

Ако Келнер придобие и “Теленор България”, която към момента единствена от мобилните оператори не предлага тв и медийни услуги, вероятно ще се стигне до някаква комбинация на двата вида бизнес за експанзия на медийния и телеком пазара.

Реално “ЕмТиДжи” (MTG) е продала своите 95 на сто от акциите в българската медийна група, а “ПиПиЕф” е придобила останалите 5 на сто от “Ийстърн Юръпиън Медия Холдингс” (Eastern European Media Holdings), уточнява се в съобщението на чешката група.

Общата стойност на сделката е 185 млн. евро, което е доста под цената, на която “ЕмТиДжи” купи Нова телевизия през 2008 г. Тогава шведската компания плати 620 млн. евро за кабелния канал “Нова+” и 80% от списание “Ева”, собственост на гръцката “Антена груп”. Преди това “ЕмТиДжи” притежаваше само тв канала “Диема”.

Шведският продавач информира, че средствата от сделката в България ще бъдат инвестирани в скандинавския развлекателен бизнес на групата, в студиа, както и в световния й дигитален бизнес.

“Нова” е най-голямата медийна група в България и се състои от седем телевизионни канала и 19 онлайн компании, които заедно са генерирали 100 млн. евро приходи за 2017 и 19.7 млн. евро оперативна печалба на “Нова” за 2017-а. Телевизията имаше 151.8 млн. лв. приходи за 2016-а. В групата работят 650 души”, посочват от “ЕмТиДжи”.

“Изградихме “Нова” до номер едно медийна група в България с 33% пазарен дял от аудиторията и собственик на някои от най-добрите дигитални брандове в страната. Под отличното ръководство на Дидие Щосел и мениджърския му екип “Нова” бързо се превърна във водеща дигитална развлекателна група и бих искал да благодаря на всички, които направиха това възможно. Инвестициите на “ЕмТиДжи” са фокусирани в развитието на нашите скандинавски развлекателни студиа и глобални дигитални вертикали, заради което и намерихме нов дом за българските ни служители с партньор, който да инвестира в бъдещето на “Нова”, заявява в съобщението Йорген Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на шведската компания.

От “ПиПиЕф” допълват, че сделката трябва да бъде одобрена от регулаторните органи и се очаква да бъде приключена през първата половина на 2018 г.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular