Ердоган изрази специална благодарност на българския премиер за домакинството на срещата ЕС – Турция

Бойко Борисов посрещна пред резиденцията президента Реджеп Тайип Ердоган.

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази специална благодарност на министър-председателя Бойко Борисов за домакинството на срещата на върха ЕС – Турция. Ердоган направи това изявление пред журналисти, преди да отпътува за участие в срещата от летище “Ататюрк” в Истанбул.

Той подчерта, че “с премиера на съседна приятелска България Борисов ще обсъдим въпроси, които са от интерес на двата народа, както и от регионален интерес”.

Ердоган заяви, че очаква решенията от срещата във Варна да активизират по-нататъшните връзки на Турция с ЕС, подчертавайки, че това ще бъде петата поредна с представителите на Брюксел. Европейското членство е стратегическа цел на Турция, подчерта Ердоган. Той посочи, че връзките на Турция с Европа имат дълбоки корени.

“Но ние ще припомним на нашите събеседници, че вече нямаме търпение да понасяме двойния стандарт. Ще изразя пред европейските лидери очакването да се премахнат изкуствените пречки в преговорния процес за еврокандидатурата на Турция. Ние няма да допуснем среди, чиито злонамерени намерения добре познаваме, да отнемат правото, което Турция е заслужила да бъде приета за член на ЕС”, каза Ердоган. Той заяви, че ще поиска от европейските представители да изпълнят дадените обещания.

Мигрантското споразумение от 18 март 2016 г. и конкретните стъпки, които предстои да бъдат предприети, ще бъдат предмет на обсъждане. Турция е изпълнила това, което обеща по мигрантското споразумение и в това отношение е много по-напред от други европейски държави.

Визовата либерализация за турските граждани също ще бъде предмет на срещата, съобщи Ердоган, като заяви, че ЕС не е изпълнил дадените обещания. Той допълни, че ще поиска да бъдат направени конкретни стъпки по мигрантското споразумение и изплащането на обещаните 3 млрд. долара на турската страна. По думите на Ердоган актуализацията на митническото споразумение, отварянето на нови преговорни глави и сътрудничеството в борбата срещу терора ще бъдат темите, които той ще постави на срещата и ще поиска да бъдат предприети конкретни стъпки по тяхното разрешаване.

Анализаторът от телевизионния канал НТВ Гюлденер Сонумут определи срещата във Варна като “критичен ден за отношенията между Турция и ЕС”