Британски министър подаде оставка, навремето пипнал радиоводеща по коляното

 

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън подаде оставка заради непристойно поведение, а за негов заместник бе назначен слабо известният досега депутат от консерваторите Гавин Уилямсън.

Фалън подаде оставката си с писмо до премиера Тереза Мей, в което посочи, че “негови постъпки в миналото не са отговаряли на високите стандарти, които налага постът”.

“През последните дни се появиха известен брой твърдения за членове на парламента, някои от които за моето поведение преди. Много от тях са фалшиви, но аз приемам, че в миналото не съм отговарял на високия стандарт, който изискват въоръжените сили, които имам честта да представлявам”, пише британският министър на отбраната.

По-рано тази седмица британски вестник писа, че Фалън е пипнал радиоводеща по коляното през 2002 г., отбелязва Ройтерс.

В понеделник Би Би Си цитира говорителя на британския министър на отбраната, че навремето той се е извинил за инцидента.

Самата радиоводеща написа в Туитър, че смята случаят за приключен.

Часове след подадената оставка британското правителство назначи за военен министър Гавин Уилямсън.

Избран за депутат за първи път през 2010 г., до новото си назначение 41-годишният Уилямсън следеше за спазването на партийната дисциплина в редиците на консерваторите при гласуванията в Камарата на общините.

Скандалът със сексуалните посегателства на холивудския продуцент Харви Уайнстийн накара стотици хиляди мъже и жени да споделят истории за непристойно поведение.

Британският парламент, бастион на традициите, не направи изключение, отбелязва Ройтерс.

Тереза Мей даде да се разбере, че ще предприеме действия при твърдения и доказателства за сексуални посегателства.

Мей разпореди в сряда и разследване на твърдения, че един от заместниците й е правил неподходящи опити за сближаване с консервативна активистка.

Писателката и изследователка Кейт Молтби съобщи, че първият министър Деймиън Грийн докоснал коляното й през 2015 г., а по-късно й изпратил текстово съобщение със сексуален подтекст, след като във вестник се появила нейна снимка в корсет.

Лондонският “Гардиън” коментира, че назначаването на сър Майкъл Фалън за министър на отбраната през юли 2014 г. било посрещнато с облекчение от мнозинството военни кореспонденти.

“След трите години на неговия предшественик Филип Хамънд – тъп, некомуникативен, зле прикриващ презрението си към журналистите – Фалън обещаваше да е по-интересен, по-благосклонен към медиите, по-бъбрив и даже недискретен. И през повечето време той беше такъв, но накрая не някой голям спор в сферата на отбраната, скандал във въоръжените сили и някаква грешка в Сирия или Ирак, а неговият личен живот му коства мястото в кабинета”, посочва вестникът.