Бунт! Социални асистенти поискаха оставката на гл. счетоводител Нина Шиникова в Бобошево, общината обрича 36-има души да останат без работа

Общински съветници обсъдиха създалата се ситуация

Николина Иванова от Агенцията за социално подпомагане: Програмата ще продължи до края на годината, общината да подготви документите

Социални асистенти и хора в неравностойно положение в община Бобошево протестираха срещу главната счетоводителка на общината Нина Шиникова. Протестиращите поискаха оставката й, защото тя заявила, че общината няма да продължи работа по програмата ”Интеграция на хората с увреждания”.

Райчо Цветин на среща с протестиращите социални асистенти в Бобошево

В казуса се намеси зам. областният управител Райчо Цветин, който се свърза по телефона с Николина Иванова от Агенцията за социално подпомагане. Тя потвърди, че исканията на социалните асистенти са основателни.

Кметът на село Усойка Васил Соколов и колегите му също бяха на срещата

Поводът за недоволството стана писмо от 6 септември 2017 г., с което кметът на Бобошево Крум Маринов информира Министерството на труда и социалната политика, че общината няма да продължава работа по програмата ”Интеграция на хората с увреждания”. Това обрече 36-има асистенти от Центъра за социални услуги в община Бобошево да останат на улицата. Според протестиращите лично главната счетоводителка Шиникова заявила на общинските съветници и гражданите на Бобошево на  последната общинска сесия, че общината няма да продължи да работи по програмата със социалните асистенти след месец септември. По програмата Министерският съвет отпусна 16 млн. лв., като социалното министерство изпратило писма до общините с предложение да се включат в проекта.

Гл. счетоводителка Шиникова

Николина Иванова успокои асистентите, че ще продължат работата си до края на годината, само общината да подготви документите.

Кметовете на село Усойка и на село Слатино Васил Соколов и Сашка Тренева също подкрепиха исканията на социалните асистенти в общината. Кметът Крум Маринов изгони представител на в. „Вяра”.