ЧЕЗ: Убедени сме, че ”Инерком” ще плати и ще управлява добре електроенергийното дружество

Националната агенция за приходите (НАП) започна проверка по сделката

 

Чешката държавна компания ЧЕЗ е напълно убедена в способността на “Инерком“ да плати активите и да управлява добре електроенергийното дружество. Това заяви за БНР говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова. Тя отказа да назове цената на сделката и с помощта на кои финансови институции се извършва.

Президентът Румен Радев се срещна с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиран Иван Иванов

“Всички компании, включени в процеса по продажбата, преминаха през проверка за изпълнението на критериите, която беше направена от ЧЕЗ. Също така, банките, които са ангажирани в процеса, направиха свои проверки, както изисква законодателството. Надзорният съвет на ЧЕЗ получи няколко независими доклада, свързани с плащанията на “Инерком“”, каза Хоракова.

Говорителката на ЧЕЗ е категорична, че сделката ще бъде окончателно приключена, когато се получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията: “Цялата процедура преминава според българското законодателство и ние не очакваме спиране или връщане на сделката”.

Междувременно Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверка по сделката между ЧЕЗ и “Инерком“, съобщи националното радио. От НАП отказаха да уточнят детайли около самата проверка, докато тя не приключи. Тъй като е данъчно-осигурителна информация, от приходната агенция не коментираха и дали има запори върху сметки или имущество на собственика на “Инерком“ Гинка Върбакова и съпруга й Славчо Върбаков.

Няма офшорни фирми, които участват в сделката за ЧЕЗ, нито такива, които да са гаранти по кредити. Крайният собственик на дружеството-купувач е Гинка Върбакова.

Това заяви по БНР Милена Стоева – председател на Съвета на директорите на “Инерком-България“ – дружеството-купувач на ЧЕЗ. Тя отново подчерта, че дружеството ще получи финансиране от международна банка.

„Инерком-България“ ЕАД, което е създадено през септември миналата година специално за участие в процедурата по придобиване на акциите на дружеството от групата на „ЧЕЗ-България“, не е проверявано по повод на сключване на договора от български институции, проверяващи или контролни органи. Към настоящия момент не са ни уведомили кой започва проверка и какво иска да проверява, отбеляза Стоева. Тя посочи, че не може да конкретизира клаузите на договора, защото той е строго конфиденциален.

Процедурата на самия преговорен процес преди сключването на договора за покупко-продажба на акции е водена по чешкото законодателство, по правото на чешката държава. Процедурата понастоящем след сключване на договора, получаване на разрешението от КЗК и финализирането на сделката е по българското право, обясни Стоева.

Самият договор е сключен и ще се изпълнява по английското право, т.е. ако някоя от двете страни наруши договора, тогава отговорността е по английското право, заключи тя.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов поиска НАП и ДАНС да проверят случая. Председателят на БСП Корнелия Нинова пък заяви среща с посланика на Чешката република Душан Щраух.

На срещата, която се очаква да се осъществи до края на тази седмица, Нинова ще връчи писмо на посланика до чешкото правителство с въпроси относно продажбата на ЧЕЗ.

Още в неделя председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще отправят запитване до чешкото правителство и до Европейската комисия за сделката с ЧЕЗ. Причината за тази инициатива Нинова обясни с твърдение на управляващите, че сделката е направена по чешкото законодателство.

Президентът Румен Радев също изрази загриженост от липсата на достатъчно информация, както и на прозрачност в процеса на придобиване на активите на една от най-големите компании в стратегически сектор като енергетиката. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На работна среща на “Дондуков” 2 Радев обсъди вчера с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиран Иван Иванов актуални въпроси в енергийния сектор, сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ в България от компанията “Инерком България”, както и отговорностите на КЕВР по Закона за енергетиката.

Президентът беше категоричен, че българските институции трябва с действията си да гарантират защитата на обществения интерес и на държавата в този случай.