Читатели на в. „Вяра”: В Земенския манастир ни искат двойна такса за вход и беседа, ако сме платили 5 лв. за билет, екскурзоводката ни подканя да сме по-бързи

Ние сме дошли с трите си деца и не можахме да си позволим допълнителния разход, казаха туристи

 

В Земенския манастир искат две такси – за вход и за беседа. Едно семейство с 3 деца е трудно да си позволи такива разходи. Подробности за стенописите, историята и архитектурата на църквата „Св. Йоан Богослов” не можеш да разбереш, ако отидеш там като обикновен турист, оплакаха се пред „Вяра“ посетители. Рекламни брошури за манастира и особено за църквата, която е образец на живописта от Българското средновековие, няма, казаха читатели на в. „Вяра”. Щандът в манастирския двор предлага на посетителите само картички с изгледи от обителта. „За разглеждането на църквата има услуга „екскурзоводска беседа“, но тя е извън входния билет с цена от 5 лв. Ние сме дошли с трите си деца и не можахме да си позволим допълнителния разход“, оплакаха се туристи и продължиха: „Докато разглеждаме стенописите и олтара в църквата, екскурзоводката ни подкани да побързаме, защото „има хора с платена беседа”. Възмутени сме от това, че таксите за разглеждането на църквата и за запознаването с историята й са разделени. Не е логично да се иска двойно плащане и да се дава предимство само на платилите за едното“, казват читатели.

Комплексът “Земенски манастир” е паметник на културата и е филиал на Националния исторически музей. По данни на НИМ средногодишната посещаемост на обителта е около 10 хиляди човека.