Saturday, May 18, 2024
HomeРегионСамоковЧитателите ни пишат: Безстопанствени коне съсипват нивите с картофи в самоковското с. Мала църква

Читателите ни пишат: Безстопанствени коне съсипват нивите с картофи в самоковското с. Мала църква

Казаха ни, че ще падат къщи, защото се оплакваме, каза възрастна жена

Безстопанствени коне съсипват насажденията с картофи в самоковското село Мала църква, стопаните са принудени да съберат реколтите от нивите си с месец по-рано, сигнализираха в писмо до „Вяра” местни жители. Десетки хора се хванаха за главата при вида на съсипаните им ниви. На място те показаха как кобили и жребци са изровили нивите им. Ето какво споделиха хората: „Имаме едни безстопанствени коне, които умират от глад и идват на нивите и ни ядат от картофа. Картофите са ни наръфани, съсипани, нищо не става от тях. Толкова труд сме положили, а отидоха зян, дето има една дума“ – споделят хората.

Друг жител добави: „Принудихме се с месец по-рано да ги извадим картофите. Още зелени бяха, когато започнахме да ги вадим, за да не ги извадят конете, а те са цяло стадо. Животните са оставени на произвола на съдбата, животното е гладно и инстинктът за съхранение го води в нивите ни. Картофът не става за нищо. Съсипват ни реколтите и земеделецът остава на сухо.“

Малацърковчани са писали, звънели, сигнализирали до различни  институции, но твърдят, че е без резултат, по думите им.

„Три-пъти съм се обаждал на 112, те ни свързват с РПУ-Самоков и ни казват: „Ще предадем на компетентните органи. Не изпращат хора да проверят за какво става дума. Никакви мерки не се взеха. А конете сутрин, обед, вечер се хранят от картофа ни. Не се знае дори кой е собственикът им, а ние сме се превърнали на полски пъдари“. Малацърковчани спестяват името на собственика на прегладнелите коне, за да нямат неприятности. Възрастна баба сподели: „Казаха ни, че ще падат къщи, защото се оплакваме”. Все пак хората написали и жалби: „Написахме жалба до областния управител на Софийска област и до БАБХ – да дойдат да проверят конете“ – добавиха още хората. Според тях конете не са минавали на преглед.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular