Фирмата на Димитър Чонгов срути опожареното училище в Хаджидимово за 38 882,40 лв., кметът Людмил Терзиев възложил поръчката с персонална покана към фирмата му „Чони-М“

Димитър Чонгов се прочу с протестите на хората срещу плановете му за кариера за инертни материали в Ново Лески

Фирмата на Димитър Чонгов от Ново Лески „Чони-М“ събори изгорялото училище в Хаджидимово за 38 882,40 лева. В момента се извършват последните дейности по разчистването на отломките от изгорялото и необитаемо училище в Хаджидимово.

Людмил Терзиев
Димитър Чонгов

Поръчката на Чонгов е възложена за изпълнение от общинската администрация на кмета Людмил Терзиев след отправена към фирмата персонална покана за участие и изпълнение на процедурата.

Името на Чонгов се прочу, след като се вдигнаха протести срещу концесията му за добив на инертни материали. Припомняме, през юли хората от Ново Лески протестираха няколко дни срещу плановете на Чонгов за изграждане на кариера за инертни материали в района. Според хората процедурата по получаване на разрешението за концесия не е станало по правилата. Жителите се оплакаха от Димитър Чонгов. Според тях той се държи нагло и неуважително, а във „Фейсбук“ пише двусмислени постове: „Духайте супата внимателно, че е гореща”. Самият Чонгов тогава отрече всички обвинения и нарече лъжа опасението на местните хора, че ще има взривове.

Събарянето на старото училище в Хаджидимово се наложи заради на възникнал пожар, от който триетажната масивна сграда пострада сериозно и стана опасна. Напълно бе унищожена покривната конструкция, таванската конструкция на втория и третия етаж и частично подовата конструкция между първия и втория етаж. Дограмата в засегнатите от пожара помещения – врати и прозорци, са също почти напълно унищожени, са мотивите на община Хаджидимово за предприемането на скорстното събаряне на сградата.

Неотложното събаряне на опасната сграда се наложило и заради това, че тя се намира в непосредствена близост до спортни площадки и новата сграда на СУ “Никола Вапцаров”.

Какво ще бъде построено на мястото на премахнатата училищна сграда в Хаджидимово, още не е известно. Теренът е общинска собственост и решението е на управата на общината, коментираха учители и жители на град Хаджидимово.

Припомняме, на 18 май тази година старото училище в Хаджидимово бе подпалено от третокласници след игра с огън на тавана му. Трите деца запалиха стар юрган и предизвикаха големия пожар. За щастие децата не пострадаха и бяха изведени навреме от горящото старо училище.