Длъжници на дупнишката фамилия Близнакови пропищяха от събирачи на дългове, ожилена: Трябваше да върна 326 лв. на „Популярна каса – Г. Близнаков”, шокираха ме с бележка за 1400 лв.  

Георги Близнаков

Куп осъдени трябва да върнат тройни суми за изтеглени пари от едноличната фирма на Близнаков, която прехвърля дълга на хората към посестримата „Феникс СБ”

Вече година прокуратурата разследва измамите в „Дупнишка популярна каса” и хората, участвали в тях, за две неща – незаконна банкова дейност с хиляди левове влогове във фалиралата през 2016 г. дупнишка пирамида и отдаване на кредити с лихви без право от БНБ, пише факти.бг.

Ивона Близнакова

Още през април прокуратурата иззе договори на фирмата на Близнакови „Феникс СБ” за кредити срещу лихва от 2 лева на ден, раздавани под логото на кухото дружество „М-Кредит”. Клиенти се оплакаха от агресивни събирачи на дългове. От Българска народна банка заявиха, че фирмата не е в списъка с лицензираните за кредитна дейност, но нямало доказателства, че дават повече от допустимите за всеки бизнес заеми. И така – до ден днешен – без ясни обвинения и дело в съда. Вместо това идва нова вълна съдебни покани срещу граждани – стари длъжници на Близнакови – всички с борчове от преди две-три години. „Изтеглих пари от „Популярна каса – Георги Близнаков” и като стана аферата с парите – дето ограбиха на хората, офисите бяха затворени, където аз внасях парите. Вече аз нямаше къде да ги внасям. Мина доста време, идва един документ от друга фирма, които ми искат. Бяха останали 326 лева. От тия 326 лева идва ми документ, че ми остават 1400 лева”, разказва пред Нова ТВ жена, която е сред многото осъдени да върнат суми двойно и тройно за изтегляне на пари от едноличната фирма на Близнаков, която прехвърля дълга на посестримата „Феникс СБ”. Подобен е случаят и на мъж, който от 2014-а насам станал три пъти клиент на Близнакови. Оставало му да им погаси вноски, но те влезли в ареста по скандала с Дупнишката каса. Той разказва, че едни и същи хора са му давали парите и трите пъти. „Някъде около две хиляди и нещо излизат. Осъден съм. Даже и съпругата ми е осъдена”, разказва той. Осъден е, защото не е внесъл около 600 лева.

Оказва се, че законът позволява съдът да решава дела в полза на кредитори, били те и лихвари, казва председателят на Районен съд – Дупница, Елена Скоклева – съдът издава заповед за изпълнение на всеки, който заяви, че има вземания от някого. Достатъчно е да си плати таксата, а ако длъжникът не е съгласен, може да направи възражение в 14-дневен срок. В този случай кредиторът до месец след това с ново дело следва да докаже, че му се дължат парите. Длъжникът може да се спаси от осъждане, ако договорът с лихварите се обяви от съда за нищожен, съветва независимият юрист Георги Коев. „Един договор може да бъде нищожен на няколко основания – поради противоречие със закона, поради заобикаляне на закона и поради противоречие на добрите нрави. Това е нещо, което вече почти сме забравили”, казва Коев. „Ако един договор за кредит за конкретен човек противоречи на клауза на закона… Ако в него има клаузи, които говорят за драстична нееквивалентност на апрестациите. Нееквивалентност означава да дадеш 500 лева, а да претендираш от съда длъжникът да бъде осъден на 3800 поради високата лихва. Този договор вече противоречи на добрите нрави. Също е нищожен. Заобикаляне на закона е също – аз не върша нищо незаконно, защото не съм длъжен да се регистрирам. Значи, банките дават кредити и са длъжни да се регистрират, но аз – ЕТ от кварталната бакалия, не, банката е длъжна, ама аз не съм длъжен. Значи, заобикалям закона”, обяснява юристът. Така всеки длъжник на лихвар може да възрази пред съда и да докаже нищожност на договора си с него, съветва Коев. Ако успее, ще върне само толкова, колкото е взел – без лихви и начисления, предвижда законът.

Семейство Близнакови са в офиса си в Благоевград.