Добрата новина! Дупничанката Красимира Димитрова: Българското училище в Милано получава подкрепа от МОН, дава по 180 лв. на дете за учебници

Красимира Димитрова

Българското училище в Милано получава подкрепа от Министерството на образованието и науката на България. „Това ще ни позволи да осигурим учебници за децата и да подобрим значително качеството на обучението. За нас това е най-вече важно признание за добрата ни работа до момента и огромен стимул за бъдещето на нашето училище”, сподели Красимира Димитрова, която е сред основателите и преподавател в учебното заведение, преди време беше кореспондент на един от регионалните ежедневници от Дупница и от години живее в Милано.

Успеха на родното задгранично училище коментира и Гергана Христова. Тя уточни, че средствата са отпуснати на школото по проект на просветното министерство. „Става въпрос за програмата “Роден език и култура зад граница”. Финансирането е ограничено и в никакъв случай не покрива разходите ни, но за нас е важна всяка помощ. Важно е и от гледна точка на това, че работата на нашия екип все пак получава признание след години упорита и всеотдайна работа”, казва Христова.

От училището уточниха, че размерът на финансирането е свързан с броя на децата, като максималната сума за финансиране е 200 лева за дете на година. В случая финансирането ще бъде около 180 лева за дете на година. Стана ясно още, че за момента заявилите интерес деца за 47. Точният брой ще е ясен през септември.

На 1 октомври тази година българското училище в Милано отваря врати за пета поредна година. Както сме писали, дейността на училището е насочена към всички, които по различни причини искат да научат български език и да се доближат до българските традиции и култура. Признанието от МОН е резултат от постепенното разрастване на училището през изминалите години. Обучението се провежда в Милано всяка неделя от 10 до 13,30 часа. Преподавателите са филолози и педагози. Обучението е организирано съобразно програми и учебници, одобрени от МОН. Провежда се обучение по български език и литература, човекът и обществото и история и цивилизации (там, където са застъпени в програмите на МОН).

В момента децата са разделени на няколко групи – предучилищна група 3-5-годишни деца, 1-ви, 2-ри, 3-ти, 4-ти и 5-и клас. При разделянето на децата по групи вземаме предвид както възрастта на децата, така и нивото на владеене на български език. По време на занятията на децата се провежда курс по народни танци за родителите. Народните танци са заложени и в програмата на децата. Училището приема деца през цялата учебна година.

„Амбицията ни е да превърнем нашето училище в късче от България, където децата да се чувстват у дома. Постигането на тази цел минава, освен през изучаването на български език, също и през опознаване и практикуване на прекрасните български танци, на българските празници и обичаи, през опознаване на българската история и география. Тържествата и честванията на български празници са неразделна част от живота в училището. В програмата на учениците през учебната 2017/2018 год., както обикновено, сме заложили допълнителни занимания, като курсове по народни танци, празнуване Деня на будителите, Коледа, работилница за изработване на суровачки, работилница за изработване на мартеници, великденска работилница, Ден на славянската писменост и култура, лаборатории за поезия, за творческо писане и т.н.”, уточни Гергана Христова.