Самодейците от Мало село наградени със злато и сребро на фестивала „Фолклорен извор” в свищовското село Царевец

Самодейците след изявите в с. Царевец

 

Председателят Росица Борисова: Читалището ни работи вече 101 години, някои от „бабите” пеят в женската група от 43 г.

Самодейците от бобовдолското Мало село завоюваха голям успех на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор 2017” в с. Царевец, община Свищов. Школата за народни танци при Народно читалище „Пробуда-1916” получи златен, а женската фолклорна група – сребърен медал.

86-годишната баба Стефанка (в средата) е най-възрастната в групата, вляво от нея е Росица Борисова

На сцената в Царевец малоселските „баби” представили автентични песни от Разметаница и ритуала „Жетва”. Фестивалът се провежда от НЧ „Светлина -Царевец – 2017”, кметство Царевец и община Свищов.

Групата пред румънския парламент в Букурещ

Това бе неговото седмо издание. Фестивалът цели съхранение, популяризиране и развитие на народното творчество на България, утвърждаване присъствието на фолклорното танцово и песенно изкуство в съвременния живот и предоставяне на многобройните колективи за обществено признание.

„За всички нас, самодейците на НЧ “Пробуда-1916” в Мало село, днешният ден е щастлив, защото сме наградени със златен медал – школа за народни танци, и сребърен медал за женската фолклорна група от Националния фолклорен фестивал “Фолклорен извор 2017” в с. Царевец.

На Крушунските водопади

Като председател на читалището, благодаря на ръководителите Бойко Седефчов и Снежана Вельова, както и на всички самодейци за труда, който полагат, и за това, че доказваме, че и в едно малко читалище може да се достигат златни върхове!”, сподели Росица Борисова. Тя подчерта, че в групата са не само жени от Мало село, но и от село Мламолово и гр. Бобов дол, на които се налага да пътуват за репетиции. Най-възрастната от певиците е 86-годишната баба Стефанка.

„Читалището ни е вече на 101 години и се гордеем с това, защото винаги е имало живот в него, а не е съществувало само на книга. В Мало село е имало театрална трупа, но сега е действаща женската фолклорна група, като една част от жените пеят в нея 43 години, а има и нови попълнения.

Школата за народни танци е създадена преди две години. Тръгна като фолкфитнес, но много скоро започнаха участия по фестивали и събори.

Основни приоритети на читалищната ни дейност са запазване на песните и обичаите от селото, изучаване на българските народни танци, запознаване със културни и исторически забележителности на България и света. Самодейците са печелили много престижни награди от международни, национални и регионални фестивали и събори. Имат записи на автентични песни в златния фонд на БНТ и БНР. Ръководителката Снежана Вельова е неотлъчно до певиците”, разказа още Борисова. Председателката на читалището допълни, че освен да участват във фестивала самодейците успели да попътуват. Посетили Свищов, Ивановските скални църкви, Панорамата в Плевен, Крушунските водопади, Деветашката пещера, пещерата Божиите очи. Стигнали и до Букурещ.

„Изминахме цялото това разстояние само за три дни при 44 градуса. Песните и танците не спряха и в автобуса. За нас фолклорът е магия. Това е дух, настроение и любов”, сподели Росица Борисова.