Доброволните войници ще взимат минимум по 510 лева

 

Идеята на Каракачанов ще гълта десетки милиони годишно, без ясен ефект

 

Военният министър Красимир Каракачанов задейства реализирането на идеята си за въвеждане на доброволна казарма, която е на път да се превърне и в негов основен управленски приоритет. С нея той ще се оправдае пред “патриотичните” гласоподаватели, че не е изпълнил обещанието си да върне наборната служба, а в същото време ще я лансира и като една от мерките за преодоляване на кадровия колапс в армията.

Вече няколко седмици в МО работна група мисли възможните варианти за въвеждане на доброволната служба.

Подобна мярка обаче ще трябва да мине и през съгласуване с ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов към момента са склонни да приемат някаква форма на доброволна служба, но не и кардинални решения.

Въвеждането на доброволната служба крие много подводни камъни, тъй като ако не бъде изпълнена както трябва, ще доведе до допълнителен смут и хаос в системата. Освен това ще струва и значителни средства, които е много вероятно да имат и своята политическа цена.

 

Колко ще струва?

 

При всички положения въвеждането й ще струва значително. Според някои от обсъжданите варианти тя ще излиза десетки милиона лева годишно. Цифрите варират в зависимост от това колко български граждани ще са готови да постъпят в казармата по собствено желание.

Засега в МО се налага идеята, че бъдещите доброволци ще трябва да получават заплащане. Все още не е взето решение в какви размери ще бъде то, но вероятно ще се движи някъде между минималната заплата 510 лева и малко повече до 600 лева.

Разходите ще се допълват от необходимите средства за изхранване на доброволците, обличането им и настаняването им. Със сигурност ще има значителни разходи и за стягането на подготвителните лагери. Към момента се обсъжда да има два подобни лагера.

Най-значителният въпрос е колко ще бъдат доброволците, които ще минават годишно през армията. Дори да има много желаещи, което е много малко вероятно, те ще трябва да отговарят на определени условия за физическа годност. Плановете са подготовката да продължава между 6 и 12 месеца в зависимост от избраната специалност.

Според разчетите обаче разходите в определени случаи може да надминат 50 млн. лева годишно. При хиляда доброволци годишно само заплатите им ще са над 6 млн. лева.

Както добре знаем обаче, в армията всичко е предпоследно – и заповедите, и сметките.

 

Ще има ли бонуси?

 

Засега военните вървят към варианта минаването през доброволна служба да дава предимства за постъпване на държавна работа, но само в силовите ведомства. Подобна беше ситуацията и преди отмяната на наборната служба, която бе задължително условие за постъпване в определени държавни структури.

Сега има реална опасност системата за достъп до тях да бъде изкривена. Ясно е, че желаещите да постъпят в МВР и МО ще искат да минат през доброволната казарма, за да имат предимство за някои по-апетитни места. Не е ясно обаче дали военното министерство ще има ресурси да я осигури за всички кандидати, и то в кратък срок.

Възможно е да се повтори агонията от последните години на наборната казарма, когато се беше стигнало до абсурдната ситуация да се търсят връзки, за да влезеш по-бързо в казармата.

 

Ще се реши ли проблемът с кадровия колапс?

 

Красимир Каракачанова и екипът му разчитат доброволната служба да реши огромния проблем с липсата на достатъчно военнослужещи. В действителност обаче тя може само да замаже проблема.

Това, че ще станат повече хората, които ще се водят на резерв, няма да облекчи поделенията.

Освен това нововъведението ще генерира разходи, които биха могли да отидат за увеличаване на заплатите на професионалните военни.

На последните войнишки конкурси средно кандидатстваха едва 1.2 души за 1 място, като бяха намерени подходящи кадри за 90% от обявените длъжности.

В момента повече от 5500 места във въоръжените сили са свободни.