Каракачанов: В „Обединени патриоти” има недоразумения, а не проблеми

Красимир Каракачанов и Валери Симеонов

В коалицията “Обединени патриоти” имало “недоразумения и разминавания”, но не и проблеми. Това каза във вторник пред БНТ съпредседателят на националистическата коалиция и вицепремиер Красимир Каракачанов (ВМРО). По този начин той коментира анонса от страна на колегата му Валери Симеонов (НФСБ), че заради натрупано напрежение между двете партии може да не се явят отново на избори заедно.

Според Каракачанов здравият разум изисква едно толкова дълго търсено обединение да продължи да съществува. “С повече разум и по-малко емоции това ще стане”, смята вицепремиерът.

Той съобщи, че вчера се е провел политически съвет и неговото виждане е, че има недоразумения и разминавания, но не и проблеми. “Предпочитам нещата в коалицията да се изясняват вътре, а не през медиите”, аргументира той отказа си да даде повече подробности.

Попитан дали темата с искане на оставка на министъра на туризма Николина Ангелкова е обсъждана на съвета, Каракачанов каза, че такъв въпрос не е разискван. “Темата със смяната на министър е деликатна. Не може лекомислено да се хвърля в публичното пространство”, допълни той.

Каракачанов отговори и на обвиненията от страна на Валери Симеонов, че руската държавна компания “Газпром”, от която България е почти 100% зависима за вноса на природен газ, саботира опитите на страната ни за собствен добив на петрол и газ. Симеонов запита индиректно колегата си “патриот” и силов вицепремиер Красимир Каракачанов защо българските служби не правят нищо по въпроса.

По думите на Каракачанов няма информация някой целенасочено да прави подобно нещо.

За Каракачанов е проблем, че така и на хората не е било обяснено каква е разликата при добив на газ при конвенционалния метод и чрез шисти.

Процедурите за покупка на нови самолети и бронирани машини за армията ще тръгнат до края на март, когато в Министерския съвет ще бъде внесено предложение за параметрите им, се разбра още от думите на военния министър.

Той поясни, че ще има промяна в условията за самолетите и като задължително условие няма да присъства това да са нови. Според Каракачанов така ще се получат повече оферти, от които да се избере най-добрата.

По отношение на покупката на нови кораби, която се провали, след като избраната фирма се отказа, недоволна от финансовите условия, той допълни, че с предвидените под 700 млн. лева няма как да се купят два плавателни съда с нужното въоръжение.

Според него тези средства трябва да се дадат за модернизация на съществуващите фрегати. В същото време било нужно да се поискат оферти от производители, за да стане ясно колко пари са нужни към днешна дата, тъй като последните разчети са от 2015 година. Като задължително условие ще се постави корабите да се произвеждат в България.

Красимир Каракачанов повтори, че не приема твърденията на президента, че модернизацията е прекратена от сегашното правителство. “Към това, което заварихме – за флота и авиацията, добавихме и проекта за сухопътни войски. “Това, че има решения, които не се харесват на президента, е друга тема”, допълни той.

Красимир Каракачанов посочи, че става дума за проекти на стойност над 3.5 млрд. лева, които нямал право да ги хвърли “ей така на бегом, за да отбие номера”. Според него подобни разходи в миналото е имало и в резултат има купена нова техника, която не се използва.

Попитан за срока на доброволната военна служба, план за въвеждането на която вече се изготвя в Министерството на отбраната, Каракачанов каза, че тя ще е между 6 и 12 месеца в зависимост от желанието на кандидата и спецификата на службата.