Доклад констатира: За армията липсват пари, хора и модерно оръжие

Войниците от Българската армия изпълняват задачите си със затруднения

 

Парламентът прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2016 г. със 106 гласа “за”, 61 “против” и 22 въздържали се. Основният извод в документа е, че българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това обаче продължава да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника. По тази причина някои задачи се изпълняват с ограничения, се посочва в доклада.

В отрицателен вот Спас Панчев (“БСП за България”) отбеляза, че в последните години сериозният проблем е недофинансирането на сектора, затова българската армия не е добре мотивирана и личният състав не е добре подготвен. Заплатите са едни от най-ниските в администрацията, това води до некомплекта в БА. Панчев посочи, че парите не достигат и за реализация на инвестиционни проекти – за закупуване на нови изтребители, бойни кораби, бронирана техника. Без поддръжка не можем да очакваме добро изпълнение на задачите на военнослужещите, заключи той.

Владимир Тошев от ГЕРБ заяви, че този доклад не е информационен. „Той не запознава обществото и народните представители какво се случва във въоръжените сили на България”, коментира Тошев. По думите му всичко, което е написано в него, дава основания да търсим повече средства за въоръжението.

„Няма ли армия, няма да има България, няма да има детски градини, няма да има болници. Задачата ни е да подхождаме балансирано, разумно и рационално. Надявам се европейските лидери да помислят много разумно за колективната сигурност на Европа. Българската армия изпълнява конституционните си задължения“, добави той и подчерта, че най-важно ще бъде, когато след 2 месеца гласуват бюджета.