ГЕРБ пита Цацаров и ДАНС: Нарушава ли се Законът за класифицираната информация в президентството?

Началникът на кабинета на Румен Радев Иво Христов

 

ГЕРБ иска органите да проверят има ли пробив при работа с класифицирана информация в президентството. Депутати от управляващата партия са сезирали главния прокурор и председателите на ДАНС и ДИКСИ да установят дали в администрацията на президента се спазва законът за класифицираната информация, има ли нарушения. За това съобщиха в кулоарите на парламента Антон Тодоров и Христо Гаджев. Доводът на двамата е шифрограма с гриф „секретно“ (предпоследна степен преди „строго секретно“) от 26 февруари 2017 г., която са прочели като членове на временната комисия за проверка на процедурата за новите изтребители. Тя е от посолството ни в САЩ и е изпратена от дирекция „Сигурност“ на МВнР до министри, зам.-министри, до министъра на отбраната, но на първо място фигурира началникът на кабинета на Румен Радев – Иво Христов, цитира Тодоров. В нея, по думите му, се съобщава за проведени разговори на посланик Тихомир Стойчев с представители на корпорацията-производител на Ф-16.

Това, което притеснява народните представители от ГЕРБ е, че началникът на кабинета никога не е кандидатствал за допуск до класифицирана информация, за което има писмен отговор от Комисията за достъп до секретна информация.

Поискали сме органите, предвид и на особено чувствителната тема – разговорите с корпорацията-производител, да установят дали един човек, отказал да се подложи на процедура за допуск, е чел този секретен документ и дали не можем да предположим, че в някаква посока е изтекла информация по тази изключително чувствителна тема, подчерта Антон Тодоров.

Не знаем дали това е единственият такъв документ, изпращан с гриф до началника на кабинета на президента, но проблемът е в двете хипотези, които възникват, добави Христо Гаджев. Или документите са четени и съответно има пробив в сигурността на информацията в президентството, или имаме неинформиран президент т.е. до него тези документи не са стигнали, разясни той