Дончев: ”Азербайджанската перачница” засяга репутацията ни, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка

 

Горанов: Засега правителството се въздържа да заеме позиция, изчакваме позицията на банката

 

 

Скандалът с “азербайджанска перачница” е деликатен, защото засяга репутацията на България. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който коментира по БНТ скандала, в който бе замесено името на съпруга на Ирина Бокова – Калин Митрев. Той е представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Скандалът гръмна преди дни, когато в британския „Гардиън“ излезе публикация за пране на пари. В нея се твърди, че Митрев е част от това.

„Това е шамар за България! Горанов разпореди проверка на азербайджанския скандал. Калин Митрев ще бъде отзован като български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, а кариерата на съпругата му Ирина Бокова най-вероятно приключва.” Това предположение изказа пред Bulgaria ON AIR разследващият журналист Григор Лилов, след като стана ясно, че името на Митрев е свързано с “Азербайджанската перачница” – мащабна черна каса, контролирана от правителството в Баку и през която са минали общо 2,5 млрд. евро.

“Правителството е поставено пред избор, но той вече е взет. Скандалът доби почти политически измерения и много маневри за правителството не останаха. Митрев безспорно е участвал в тази схема, не отрича, че е взел пари. Схемата безспорно е порочна”, обясни Григор Лилов.

Според разследващия журналист ударът не е срещу Калин Митрев, дори не е срещу Ирина Бокова. По думите му скандалът цели по-скоро да разклати позициите на Азербайджан.

В сряда министерството на Азербайджан обвини американския милиардер Джордж Сорос за скандала, а Григор Лилов си обяснява това с факта, че журналистите, които обявиха престъпната схема, са финансирани именно от него.

Според Лилов азербайджанската афера е свързана с “Панамските досиета”.

“Илхам Алиев печели изборите в Азербайджан, Бокова го поздравява от името на ЮНЕСКО, открива фотоизложба в Париж, постъпват пари в “Данске банк” и от тях едни пари са преведени светкавично на Митрев. Когато човек погледне хронологията, ще види много такива съвпадения”, обясни още журналистът.

По-късно вчера финансовият министър Владислав Горанов обяви, че засега правителството се въздържа да заеме позиция срещу представителя на България в ЕБВР Калин Митрев.

На извънреден брифинг Горанов обясни, че кабинетът няма право да уволни Митрев и ще изчака позицията на банката по казуса с получените от него над 400 000 евро хонорари от азербайджанска компания, за които се твърди, че са част от схема за пране на пари.

„Във връзка с големия интерес от последните дни заради публикация в немската и английската преса, в които се намесва името на българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, докладвах на правителството обясненията, които получих от г-н Митрев. Той твърди, че периодът, за който се отнасят получените от него доходи, е извън този, в който е бил представител на българската страна в банката. Това се потвърждава от посочените периоди в медиите за постъпилите доходи”, каза Горанов. Той уточни, че в позицията си Митрев заявява, че върху всички тези доходи са платени данъци в България. Нещо, което може лесно да установим със съответната проверка в регистрите на НАП, добави министърът.

Горанов подчерта, че са коментирали в кабинета ситуацията и са преценили, че дотук имат само медийни публикации и информация от страна на заинтересованата страна – Митрев, но не и данни за нарушение на българското законодателство.

„Българското правителство, преди да вземе окончателна позиция, ще изиска с писмо позицията на ЕБВР. След получаване на реакция ще оформим нашата позиция. Правителството номинира и предлага, но не избира алтернативния директор на банката. В този смисъл, ако очакванията са, че ние можем с решение на правителството да уволним г-н Митрев, това излиза извън нашите правомощия. Можем само да изразим позиция към банката по отношения на действията му, добави финансовият министър. Горанов уточни, че ще изпрати писмо до президента на ЕБВР Сума Чакрабарти. Министърът обаче допълни, че според самия Митрев ръководството на ЕБВР нямало претенции.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка, която да установи има ли данни за данъчни престъпления и пране на пари от страна на Калин Митрев.

Самият той заяви, че това е атака срещу семейството му и става дума за спекулация, защото е получил законно хонорари