Би Би Си: България на ръба на скалата, населението й е най-бързо свиващото се в света

 

Британската медия Би Би Си излъчи материал, озаглавен “България на ръба на скалата”, в който фокус е обезлюдяването на българските села. Журналистката Рут Алекзандър е посетила много села в страната, които от десетилетия се обезлюдяват. Тя припомня, че през 1989 година населението на България е било почти 9 милиона, днес е малко над 7 милиона, а прогнозата за 2050 година е 5,5 милиона, предаде БНР.

Журналистката открива, че в село Калотинци например от 600 души са останали само 13. Единият от тях казва:

“Ние сме изоставени – и от управниците, и от Бога. Политиците нищо няма да направят за нас. Те гледат само себе си. Не се интересуват от хората – особено от възрастните хора по селата. Не им пука дори за младите хора, защото младите са в чужбина”.

Възрастен мъж пък допълва:

“Някои са в гробищата, други – в града”.

Въпреки че правителството взима някакви мерки за насърчаване на раждаемостта, подобрение не се забелязва. Насърчават се също българите, отишли в чужбина, да се върнат, отбелязва авторката и допълва, че данните сочат, че населението на България е най-бързо свиващото се в света. То вече е загубило една пета от 90-те години насам.

„Невъзможно е да се оженя в селото или в съседните села просто защото тук няма млади хора. Единственият шанс да си намеря жена е в града. Ще бъде много тъжно и трудно да напусна селото, но ще трябва да го направя в един момент“, казва друг българин.

Според вицепремиера Валери Симеонов приемането на бежанци не е решение на въпроса. Той е цитиран да казва, че България няма нужда от необразовани мигранти, нито пък българското общество е готово да приеме образовани и квалифицирани такива.

През юли тази година последните данни на Евростат за демографията у нас показаха, че за една година населението е намаляло с 52 000 души, или с град с размерите на Враца (53 000). Към 1 януари 2016 г. у нас са били регистрирани 7 153 000 души, а към 1 януари тази година българите са се стопили до 7 101 000 души, отчете тогава европейската статистика.