Wednesday, May 22, 2024
HomeНовиниСвят"Доволен" от стореното, терористът от Ню Йорк не пожела гаранция и остана...

“Доволен” от стореното, терористът от Ню Йорк не пожела гаранция и остана в ареста

 

29-годишния узбек искал да продължи атаката към Бруклинския мост

Атентаторът, който уби осем души и рани 15-има с пикап в Ню Йорк, не пожела да бъде освободен под гаранция и остана в следствения арест, предаде Асошиейтед прес в четвъртък.

29-годишният узбекистанец Сайфуло Саипов се яви пред съда в инвалидна количка с белезници на ръцете и краката.

Той бе обвинен атаката и за финансиране на джихадистката групировка “Ислямска държава”, като според прокурорите е бил “погълнат от омраза и от една изкривена идеология”.

Саипов ще се яви отново пред съда на 15 ноември, предаде още Ройтерс.

Мъжът признал, че е бил вдъхновен от видеоматериали на ИД, и обяснил, че е решил да извърши атаката на празника Хелоуин, защото очаквал да има повече хора по улиците.

Саипов заявил, че е “доволен от онова, което е направил”, и попитал дали може да разпъне черното знаме на “Ислямска държава” в болничната си стая.

Узбекът планирал да продължи към Бруклинския мост, където да извърши втора атака, като помете още пешеходци.

Федералното бюро за разследване обяви, че е открило издирвания във връзка с нападението узбекистанец Мухамадзоир Кадиров и вече не се интересува от него. По-рано ФБР е смятало, че той разполага с информация по случая.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп коментира в Туитър, че извършителят на атентата в Манхатън трябва да бъде екзекутиран, предаде Франс прес

“Терористът от Ню Йорк бе щастлив, искайки да се закачи знаме на “Ислямска държава” в болничната му стая. Той уби 8 души, рани тежко 12. Трябва да се осъди на смърт”, написа написа държавния глава на САЩ в профила си в социалната мрежа.

 

Атентаторът живеел в град с голяма мюсюлманска общност

С многобройното си мюсюлманско население и репутация като гостоприемен дом за имигранти от около 50 националности, град Патерсън в щата Ню Джърси е идеалното място за узбекския атентатор да остане незабелязан от властите, пише Ройтерс.
29-годишният Сайфуло Саипов живеел там с жена си и трите им малки деца повече от година, преди да наеме пикапа и да връхлети с него по оживена велоалея в долната част на Манхатън.

Според местните власти в Патерсън – град с около 150 000 жители, живее голяма мюсюлманска общност, наброяваща между 25 и 30 хиляди души. Там има над половин дузина джамии и много ресторанти с близкоизточна кухня. В съседните на жилището на Саипов квартали има още ресторанти, предлагащи ливанска, турска и средиземноморска храна, които обслужват многобройни имигранти от европейски, африкански и азиатски страни, както и значителна испаноезична общност. По улиците изобилстват надписи както на английски, така и на арабски. Мюсюлманските магазини в града привличат посетители от съседни щати – от Пенсилвания до Кънектикът.
Жилищният блок, в който живее семейството на Саипов, се намира близо до джамията “Омар”, която е нещо като център за общуване между мюсюлманите от целия щат, но няколко членове на мюсюлманската общност заявиха след атентата, че никога не са го виждали там.

“Където и да живеем в Ню Джърси, идваме в Патерсън за храни халал (приготвени според ислямската традиция), на ресторант, за сватби или погребения”, казва 30-годишният Рами Елел.
Патерсън се намира на около 30 км от северния край на дългия Манхатън и е естествен привлекателен център за имигранти, търсещи нова среда или нова работа, добавя Елел.
Градът си има проблеми – стагнираща икономика, висока престъпност, но именно имигрантите са надеждата му за съживяване, казва 77-годишната Мария Джилън.
Саипов живеел под наем в апартамент с две спални в двуетажен блок с 10 жилища. Съседи твърдят, че той бил тих човек, който сутрин водел дъщерите си на училище, а вечерите прекарвал в тесен приятелски кръг. Той пристигнал в САЩ от родината си през 2010 г., спечелвайки зелена карта по визовата лотария. Три години по-късно, според Си Ен Ен, се оженил в Охайо за 19-годишната си сънародничка Нозима Одилова.

Друга съседка в Патерсън – Алтана Димитровска, казала пред Ройтерс, че семейството имало две дъщерички, които изглеждали на възраст между 4 и 6 г., и бебе син. Одилова традиционно носела бурка, покриваща цялата й глава, като се виждали само очите й.

RELATED ARTICLES

Most Popular