Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупницаДупничани преписват Паисиевата история в чест на Съединението, старт дава кметът Чимев

Дупничани преписват Паисиевата история в чест на Съединението, старт дава кметът Чимев

Препис на “История славянобългарска” стартира в Дупница в сряда (6 септември), когато се чества 132 години от Съединението на България, съобщиха от пресцентъра на кметството.

От общината уточниха, че акцията започва в 10,14 часа в кабинета на кмета на общината Методи Чимев, който ще препише първото изречение. Часът е избран умишлено, тъй като се счита, че именно в този час е направена прокламацията, в която се казва, че Източна Румелия вече ще се управлява от временно правителство. За целта е изработена специална книга, в която до празника на Дупница (19 октомври) преписът трябва да бъде направен. Изготвен е график с участието на всички читалища и училища в общината, които ще получат в плик своята част от текста, който трябва да бъде преписан. Задължително ще бъде използван определен за това химикал с черен цвят, като накрая ще бъдат изписани имената на абсолютно всички, участвали в преписа.
Кметът ще предаде книгата на представител от НЧ “Зора” веднага след преписването на първото изречение.
От общинската администрация обявиха и програмата за празника. Тя включва рецитал на общинската духова музика, който започва в 10:00 часа, поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на Опълченците (10:30 ч.), концерт на пл. „Свобода” с участието на Гери и Емануела, Владко Евтимов и други (11:00 ч.).

 

RELATED ARTICLES

Most Popular