Дупнишката учителка Валентина Грънчарова пътува из Родопите със съпруга си Георги и дъщеря им Виктория, удивена е: Гледката от кулата на църквата „Св. Богородица Петричка“ до Асеновата крепост спира дъха

Ходили сме и на Кръстова гора в труден за нас момент, който имаше благополучен край, затова и сега не го подминахме, призна семейството

 

Семейството на известната дупнишка учителка Валентина Грънчарова осъществи мечтата й да пътува в Източните Родопи. Валя, съпругът й Георги и дъщеря им Виктория се насладиха на пейзажите на красивата ни планина и черпиха информация за миналото на района от извора. В списъка с посетените от Грънчарови обекти са Пампорово, Асеновата крепост, Бачковският манастир, Кръстова гора, Смолян.

Валентина и Виктория Грънчарови

„От известно време имах силното желание да попътувам из Родопите – люлка на Орфей, изпъстрена с неповторими кътчета, които всеки българин трябва да види. Аз съм учителка и смятам, че трябва да видя обектите и забележителностите, чиято история преподавам на моите ученици. Затова реших да попълня някои празноти и да посетя няколко от историческите обекти в близост до курорта Пампорово. Като бивш спортист в младежките си години, съм била на състезания по ски бягане там, но това беше много отдавна”, сподели Валентина Грънчарова.

Моменти от пътуването

Тя отбеляза, че заради малкото време, с което разполагали, не успели да посетят всички природни забележителности в района. „По пътя се отбихме до Асеновата крепост, като изкачихме панорамния път, който води до нея и се намира на левия бряг на река Асеница. Както знаем, това е древна крепост от времето на траките, която е играла важна роля при владеенето й от траки, римляни, византийци и турци поради стратегическото си местоположение.

Тя обаче претърпява голямо разширение по времето на цар Иван Асен II и затова е наречена Асенова крепост. От нея има само останки, а непокътната и до днес е само църквата „Св. Богородица Петричка“ с кулата, която служи и за камбанария, и за наблюдателница. Имахме възможност да разгледаме заобикалящите хълмове през телескопа на кулата, а гледката от най-горната площадка с българското знаме спира дъха”, отбеляза педагожката.

Следващата спирка на фамилията била Бачковският манастир, който е вторият по големина след Рилския манастир и един от най-старите на Балканския полуостров. Грънчарови се отбили и през Кръстова гора.

„Ходили сме и на Кръстова гора в труден за нас момент, който имаше благополучен край, затова и сега не го подминахме.

Гледката от хотела, в който отседнахме, е завладяваща – виждат се телевизионната кула и съседните родопски баири. Нямаше как да не отскочим до Смолян, който ни впечатли със спокойствието си и стръмните улици. Присъствахме на една от програмите в Планетариума – „Пътуване до края на нощта“, и обогатихме знанията си за нощното небе, разгледахме стария и новия център на града. Предприехме и разходка из Каньона на водопадите на Еленска река, но не успяхме да направим целия преход, който трае 4 часа. Не можехме да попуснем и телевизионната кула на връх Снежанка, която е висока 156 м, а до панорамната тераса се стига с асансьор. Оттам се открива 360-градусова гледка. Времето беше ясно и слънчево, така че се откри прекрасна гледка към Родопите и околните села.

Успяхме да преминем по изградената екопътека до Орфеевите скали, от които се открива гледка към Смолянските езера. Легендата гласи, че тук Орфей е черпел вдъхновение за песните си. Тук е седял и свирел на арфата си”, допълни учителката.

„Препоръчвам маршрута на всеки, който не е посещавал тези места. Определено се заредихме с енергия и вдъхновение, подхранихме патриотизма си и набелязахме нови места за посещаване”, обобщи Валентина Грънчарова.

Тя е начална учителка в училището в село Самораново, награждавана е с отличия за дейността си като преподавател от общината в Дупница и от Министерството на образованието и науката, беше председател на “България на гражданите” в Дупница.