Дупнишкият съветник К. Костадинов: ГЕРБ е единствената преграда БСП да не дойдат на власт

Костадин Костадинов и Георги Георгиев

 

За жк „Бистрица“ ние сега взехме 10 млн., но за града са необходими 110 млн., заяви още Костадинов

 „Слуховете за нашата смърт са силно преувеличени!“, заяви лидерът на ОДБ в Дупница и съветник в ОбС Костадин Костадинов, който заедно с председателя на местната структура на СДС Георги Георгиев дадоха пресконференция, в която информираха за състоянието на партията. Според Костадинов състоянието на СДС в Кюстендилска област е оптимистично. Неслучайно партията е трета политическа сила в Дупница и Сапарева баня и втора политическа сила в Бобошево, с добри позиции в Кочериново и добра организация за структуриране в Рила. Той покани хората, които се смятат за седесари, да участват в създаването на структура и в Бобов дол. Костадинов не скри, че партията в страната не е на нужното ниво, че на места има пропуски, има и слаби или никакви структури. Той бе категоричен, че основната мисия на СДС е да бъде гарант за развитието на демокрацията в България и има една ясна демаркационна линия, която не може да се преминава, като визира подписката на БСП за едва ли не национализация на ЧЕЗ. „Това нещо СДС не може да го позволи. Знаете, че в нашия ОбС категорично се противопоставихме за създаване на общинско БКС“, каза той.

 „Мисията ни е БСП да не дойде на власт. Единствената преграда БСП да не дойде на власт в момента е партия ГЕРБ. Лидери и лидерчета ала Радан Кънев и Иван Костов направиха така, че автентичната десница да не може да влезе в парламента и доведе до мотивиране и въздигане на червените. Неслучайно сега в най-градивните времена на европредседателството БСП клати лодката на българската държава в доста бурно море, но това си е тяхна работа и преценка. Ние обаче считаме, че нищо не предполага нови предсрочни избори. Защо? Разбира се, че в България има корупция сериозна, има мафия, има много системи начело със съдебната, които следва да бъдат реформирани. Но не може да се отрече постоянният икономически растеж вече 4-та година, който се изразява в ръст на заплатите и брутния вътрешен продукт и в ръст на износа, така че в момента нещата, за които трябва да се говори, са други“. Според Костадинов сега трябва да се коментира кохезионната политика на Евросъюза след 2020 г. Или по-точно – ще получават ли средства общините след този период. „Ние трябва сега по време на европредседателството да извоюваме тези неща, за да не стане наистина Европа на две скорости. Защото има твърде много европейски политици, които са готови с лека ръка да променят политиката на съюза и България да остане на втора скорост. Това са големите предизвикателства. Това е важно и за Дупница. „За жк „Бистрица“ ние сега взехме 10 млн. Ами за града са необходими 110 млн. И ако ние не можем, ако България не договори средства за нова кохезионна политика, ако не договори средства за земеделските производители, това обуславя проблеми и за нашата община. В този важен момент, когато се кове бъдещето на нашата държава, ние се занимаваме със суджукгейт, чезгейт и т.н. Всичко това са пиар акции. Затова считаме, че няма предпоставки и няма нужда от предсрочни избори. Поне на този етап.

„Нас не ни е страх от предсрочни избори. Но с кого да се коалираме. ДСБ – най-близката до СДС – да ме извиняват колегите, практически ДСБ в Кюстендилска област няма. Сега със случилото се вчера с напускането на ДБГ, значи и ДБГ няма. Считаме, че всички десни трябва да направят крачка назад, за да направим едно реално работещо дясно обединение, което е важно за бъдещето на страната, за бъдещето на общината, а не толкова за бъдещето на самите лидери. Липсата на автентична десница в парламента доведе до тези събития, които се случват сега. А репера, който сочи посоката на демократичното развитие, го няма. Нашата цел е да го върнем. Какво значи коалиция „Антигерб“. Първо недопустимо е между партньри, между приятели, дори между познати да се поставят ултиматуми – това е безумие в политиката. Извинявам се, но видима е промяната в самата партия ГЕРБ. От неотстъпчиви… ние забелязваме… и в самия Бойко Борисов значително по-сериозна коалиционна култура. Която се пренася и в Дупница. От едни крайни и неотстъпчиви – помните в миналия мандат структури на ГЕРБ, ние виждаме едно значително отваряне – и те самите се вслушват в нашите решения и партнираме по доста от темите… И пак казвам, тези, които призовават за коалиция „Антигерб“, готови ли са за избори? Те готови ли са в името на няколко десни гласа да дадат държавата на БСП? Не, аз не желая подобни победи. Защото това би било пирова победа. И ще завърша с ЧЕЗ. Какво значи да се одържави тази компания. Първо – това са едни 600 млн., които няма откъде да дойдат. Аз съм притеснен, че хората използват думи като държавата да даде. Ами държавата това сме ние. Парите на държавата това са нашите пари. Когато кажеш примерно искам да се увеличат пенсиите… Държавата да увеличи пенсиите – това означава, че трябва да се увеличат вноските по здравните и пенсионните фондове. Защото това увеличение може да се получи единствено по този начин, с нашите пари“, каза още Костадинов.

Лидерът на общинската организация на СДС Георги Георгиев информира, че на последното национално съвещание на партията са взели решение за възраждане на младежкото СДС. Според него младите хора могат да дадат много и има смисъл от създаването на такива структури по общини. Костадинов допълни, че в местния парламент работи добре с ДБГ и заяви, че ръката им остава протегната към тях. Можем да си партнираме, равнопоставено, разбира се, и с ДСБ, и с „Да, България“, и с патриотичните формации. Според него депутатът Иван Ибришимов е един модерен политик, но за съжаление в момента тъмните сили в лицето на Корнелия Нинова, Валери Жаблянов и Наско Ерменков са във възход в БСП. И допълни, че кани всички десни в една нова коалиция – Анти БСП.