Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаДупнишкото фолклорно трио „Авлига” и солистката Рени Христова се окичиха със злато...

Дупнишкото фолклорно трио „Авлига” и солистката Рени Христова се окичиха със злато на фестивал в Банско, Йоана Югова спечели сребро, грабнаха и купа

 

Фолклорното трио,,Авлига” прибави към многобройните си отличия награди от Фестивала на изкуствата „Утринна звезда” в Банско. Талантите от дупнишкото читалище „Пейо Кр. Яворов бяха сред излезлите на сцената в планинския курорт над 1000 участници от различни държави и зарадваха публиката с автентични песни от Шопско. 22-рото издание на фестивала донесе на групата два златни и един сребърен медал. Първи се класираха триото като цяло и солистката Райна Христова, а второ място спечели Йоана Югова.

Наградите на състава от фестивала „Утринна звезда”

Това е поредният успех в списъка с постиженията на формацията, развиваща се с бързи темпове. 26 изяви отброиха авлигите през 2017 г. „Триото в състав Рени Христова (худ. ръководител), Диана Градевска, Йоана Югова и Иван Наумов – музикален съпровод, се състезава на 17 фестивала, пя на годишнини на читалища от общините Бобов дол и Своге, на събития в нашата община и благотворителни концерти. Спечелените награди са много – златни, сребърни и бронзови медали (най-много са златните – 26 бр. ), плакети, купа от гр. Банско. За блестящите изяви получиха благодарствени писма от организаторите.

Увеличи се колекцията от спечелени награди “Златен Орфей” – 6 броя. За нашия район те са съставът, печелил най-много пъти това отличие.

„Авлига” запазиха първото място в годишната класация на ЕАФФ – оглавяват я за трета поредна година. Рени, Диана и Йоана участват във фестивалите и с индивидуални изпълнения. Журито ги класира на престижни места и им присъжда високи отличия (злато, сребро и бронз).

Съставът имаше участие и в радиопредаване по програма “Христо Ботев” на БНР”, коментира секретарят на читалището Юлия Атанасова.

„В състава на триото настъпи и промяна – имаме ново попълнение – Йоана Югова. Тя бързо се адаптира към ритъма на работа и се справя отлично.

Настоящата 2018 г. ще бъде под знака на нови участия и изяви в общината и страната. Отговорността с всяка изминала година става по-голяма, трябва да се защити постигнатото и да се надгражда”, допълни Атанасова.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular