Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятEтнически сърби щурмуваха кметства в Косово заради избрани албанци

Eтнически сърби щурмуваха кметства в Косово заради избрани албанци

Eтнически сърби в Северно Косово се опитаха да превземат сградите на местната власт, където албанските кметове влязоха миналата седмица с помощта на полицията, съобщи Асошиейтед прес.

Косовската полиция и ръководените от НАТО сили “КейФОР” бяха забелязани да защитават сградата на общината в Звечан, една от четирите общини, които проведоха предсрочни избори миналия месец, бойкотирани от етническите сърби. Само етнически албанци или представители на други по-малки малцинства бяха избрани на кметски постове и като общински съветници.

Косовската полиция съобщи за медиите, че е овладяла ситуацията с протестите на косовските сърби в северната част на Косово, но заяви, че протестиращите проявяват насилие, съобщи вестник “Коха диторе”.

В съобщението си косовската полиция допълни, че протестите се провеждат в градовете Лепосавич, Зубин поток и Звечан, а събралите се хора пред сградата на общината в Звечан са се опитали да разбият полицейския кордон, за да влязат насилствено в нея. По информация на полицията те са използвали сълзотворен газ, за да пробият кордона, което е предизвикало полицията да предприеме законни мерки, в случая – спрей, за да възпре протестиращите и да постави ситуацията под контрол.

Над десет сърби и петима косовски полицаи бяха ранени при сблъсъци и миналия петък, а сръбските войски на границата с Косово бяха поставени в повишена бойна готовност.

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич оцени, че ситуацията в Косово е следствие от постоянна ескалация, предизвикана от косовския премиер Албин Курти, както и от деескалацията, върху която работи част от международната общност, съобщи сръбската телевизия Н1.

“Резултатът от това е коварен план, който е, че на Курти е позволено да направи нещо, а международната общност сякаш протестира. Всички сега протестират срещу Прищина заради това, което направи”, изтъкна той, цитиран от БТА.

Съединените щати и Европейският съюз осъдиха правителството на Косово, заради използването на полицейска сила за осигуряването на достъп до общинските сгради./ bgonair.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular