ЕК: Наложително е България и Румъния да влязат в Шенген

Димитрис Аврамопулос: България и Румъния са доказали способността си да защитават външните граници на ЕС

 

Приемането на България и Румъния в Шенген е не само политически честно, но е и необходимо от гледна точка на сигурността. Това заяви на пресконференция вчера еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

Шенгенското пространство е едно от основните постижения на ЕС и сме твърдо решени да го защитим, съхраним и укрепим, добави той.

В общо пространство без гранични проверки съществуват общи заплахи за сигурността. Затова трябва да направим всичко възможно, за да запазим крехкото равновесие между свободното движение и сигурността. Можем да постигнем това единствено със съгласувана и единна шенгенска правна рамка, която включва Румъния и България, посочи Аврамопулос.

Комисията отново призова Съвета на ЕС да вземе скоро решение за приемането в Шенген на България и Румъния. За да могат държавите от ЕС да се противопоставят на заплахите заедно, крайно време е България и Румъния да се присъединят към Шенген. Съветът следва да вземе решението за одобряване на тяхното присъединяване и за премахване на проверките по вътрешните граници между тези две държави и техните съседи от ЕС. България и Румъния са доказали способността си да защитават външните граници на ЕС и затова следва да станат станат част от Шенген, заявява комисията.

По-рано този месец председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се обяви за незабавно приемане на двете страни в Шенген.

От Германия, Холандия и Австрия обаче отговориха, че са против незабавното им приемане.

Холандският премиер Марк Рюте нарече Юнкер романтик и каза лаконично: “Не сега. Противопоставяме се. Има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията”.

Германия не иска нови страни да се присъединяват към Шенгенското пространство за свободно движение в близко бъдеще, заяви на свой ред вътрешният министър Томас де Мезиер.