Екшън в Боровец! Пребиха роми, наети от ресторантьора Любо Иванов-Скъпия да чистят отходен канал, хотелиери подозират гардовете на вдовицата на Бай Миле – Силвия Панагонова

Любо Иванов-Скъпия

 

  • Бизнесдамата: Моята охрана не е била никой, един от ромите предизвика свадата
  • Любо Иванов: Вдигнах кръвно, не съм присъствал на инцидента, кой какво е правил – да си отговаря
  • Сигнал за побоя е подаден в полицията, оттам разследват случая

Група роми, наети да чистят канал за отпадни води в Боровец, бяха пребити в курортното селище. Каналът се намира на границата между имота на Любо Иванов, по прякор Скъпия, и хотел „Мура”, който се държи от вдовицата на Бай Миле – Силвия Панагонова. Неофициалните версии, които се коментираха в Боровец, са, че личната охрана на Силвия Панагонова са се държали хулигански.

Силвия Панагонова

„Отправяли са нецензурни епитети и накрая са пристъпили към физическа саморазправа спрямо нищо неподозиращите работници от ромски произход”, казаха съдържатели на заведения в курорта, пожелали анонимност. Всъщност един от собствениците на ресторанти – Любо Иванов-Скъпия, който от доста време имал проблеми с ВиК, решил да предприеме почистване на шахтата до имота му и за целта няколко души от ромски произход, които да копаят около шахта за отпадни води, а след това и да отпушат тръбите.

Въпросният канал създава проблеми, които не са разрешени от години, потвърдиха собственици на заведения.

След заформилото се меле пострадалите са подали сигнал до РУП-Самоков около 13,30 ч. Две патрулни коли по това време огласиха града със сирени. „Пристигайки до хотела на Панагонова в Боровец, патрулките решили да променят своя начин на действие, поведението им е било повече от индиферентно”, коментират ресторантьори и хотелиери.

Потърсихме официална информация от полицията. Оттам потвърдиха за инцидента, но спестиха част от фактите и от обстоятелствата. Те заявиха, че всички участници в боя в момента са извикани да дадат показания, както и че официалната  информация ще бъде предоставена скоро. „Не очакваме да бъде извършена необходимата проверка на казуса”, скептични са  повечето от ресторантьорите и хотелиерите.

Потърсихме за коментар и хотелиерката Силвия Панагонова по повод коментарите, които вървят в Боровец, че нейни охранители са замесени в побоя. Тя заяви, че виновен бил един от ромите и че той предизвикал схватката. „Моята охрана не е била никой и нямат нищо общо по случая, а ром е нападнал Скъпчо, може да се обърнете към него”, заяви Панагонова и прекъсна телефонната връзка.

Лично потърсен за коментар бе и управителят на ресторант „Хепи дъг“ Любо Иванов, който призна, че не е присъствал на боя. „Вдигнал съм кръвното и не ми се разказва нищо по случая. Аз нямам нищо общо, кой какво е правил – да си отговаря. Аз не съм присъствал на инцидента и нищо по случая не знам”, заяви Любо. Според хора от бранша той се слави с доброто име в сферата на ресторантьорството. Негови клиенти споделят, че менюто и кухнята са му много добри.

Силвия Панагонова пък е вдовицата на покойния бос Милчо Бонев-Бай Миле. След смъртта на Бай Миле жена му остана наследник на богатството. По неофициална информация Силвия Панагонова заедно със сестра си Ива вече са собственици на две вилни селища в курорта Боровец. Панагонова е избрана за изпълнителен директор на акционерното дружество „Вилни селища – Боровец“. Сестра й Ива е председател на директорския борд, в който влиза още Данаил Косев. Решението на съда е отпреди години. „Вилни селища – Боровец“ е собственик на двата комплекса – „Ягода“ и „Малина“, известни като Финландското и Полското селище. Дружеството е било собственост на държавата и е приватизирано.

Според публикации в пресата Панагонова е собственик и на чайната, която се намира на пистата „Червено знаме“ срещу хотел „Рила“, откъдето ръководела бизнеса. В медиите беше написано, че вдовицата на Бай Миле и Младен Михалев-Маджо, друг от основателите на бившата групировка СИК, били в конфликт заради подялбата на имоти. Справка в информационната система „Апис“ показва, че Панагонова държи акции в още няколко дружества, сред които „Интер сив къмпани“, „Транстурист“ ООД (Поморие), „Фикс 21“ ООД (за търговия на дребно), „Сити шик“. Панагонова поддържа и два хотела в планинския курорт Боровец. Доскоро двата комплекса, построени още през соца, а по-късно приватизирани от Маджо и Бай Миле, се пълнят с туристи, а резервации за тях се правят поне месец по-рано. През последния сезон обаче нещата рязко тръгнали надолу, твърдят запознати. Вдовицата наела нови управители за хотелите си в Боровец. Амбицирани, че ще работят за бизнесдама като Силвия Панагонова, шефовете на обектите още с встъпването си на постовете затегнали дисциплината. Повишили изискванията към персонала и нещата потръгнали. Изненадващо след първия месец в зимен сезон вдовицата на Бай Миле показала вратата на управителите и на тяхно място назначила нови. По същата схема и те се опитали да доказват професионалните си качества пред работодателката, твърдят запознати. След още един месец били освободени, а на тяхно място пристигнали нови хора. И те се задържали на служба по месец и си тръгнали. “Така за четири месеца шефката смени по четирима управители на двата хотела, и то през сезона. Хората се опитаха да вдигнат хотелите на крака, но всеки от новите началници си дойде със своите виждания за развитие на бизнеса. Тъкмо персоналът свикне с единия шеф и хайде идва нов. Обслужването западна и туристите намаляха”, обяснява бивш служител на един от туристическите обекти. По думите му причината за това не била толкова в бившите управители на хотелите, колкото в самата шефка. През последните месеци тя все повече се отдавала на купони с приятели, казват в Боровец. „Милчо й остави толкова много милиони, че дори да не спре да черпи и да харчи, пак няма да може да ги изхарчи до края на живота си”, разказват запознати с навиците на вдовицата. Според бивши работници в хотелите на Боровец обслужването в тях не било на нужното ниво. Освен това те се нуждаели от освежителни ремонти, които били пропуснати преди сезона.