Кюстендил гръмна: Роби сме на въображаем медицински център и пародия на хотел, къде потънаха 6 500 000 лв., защо 37 общински съветници мълчат като риби

 Общината начело с кмета Петър Паунов закопа Кюстендил с облигационен заем за 6,5 млн. евро

 

Инвестицията от облигационния заем в размер на 6,5 млн. лв. за празния от 7 години медицински център в Кюстендил е тема номер 1 в Града под Хисарлъка.

Михаела Крумова
Мая Шишкова
Кирил Илиев

Медицинският център в момента предствлява голи стени и след още 1 зима ще остане за основен ремонт, коментират кюстендилци. Кметът Петър Паунов и общинските съветници наляха огромна сума пари в медицинския център с гръмкото обещание, че тук ще се лекуват болни, но много богати хора от Израел. Няма апаратура, проектантите не са предвидили паркинг, вход и изход за линейките.

Кирил Станчев, Димитър Велинов и Огнян Атанасов
Георги Джоглев (вляво)
Атанас Гергинов

Липсва и трафопост. „Това е истинско финансово робство за всички нас – честните данъкоплатци, които искат да знаят защо се изтегли заемът и къде отидоха 6,5 млн. евро”, очакват отговор кюстендилци. Адв. Любомир Иванов каза по този повод: „Първоначалната емисия за този заем 2010 г. беше 6,5 млн. евро, а в края на миналата година беше рефинансиран и стана 8,5 млн. евро. От целия облигационен заем Паунов реновира спортния хотел „Спорт палас“ и го кръсти „Кюстендил Гардън Палас“.

Ангел Ангелов
Румен Гогов

Паунов го реновира, не го изгради. С такива пари хората вдигат небостъргачи. Парите от облигационния заем свършиха с ремонта на съществуващ хотел – 6,5 млн. евро. До момента Паунов не е отчел нито един лев разход по този облигационен заем. Аз мисля, че общинските съветници първи трябва да поискат отчет”. Той припомни и думи на омбудсмана Мая Манолова: „Тя каза: „Този медицински център, който Паунов изгради, някога ще започне ли да работи? За него беше изтеглен облигационен заем, над 6 млн. евро. Въобще някога ще работи ли това нещо?“

В същото време над 30 прокурори и над 200 полицаи минават под прозорците на златните обекти от мандата на Паунов, но не ги вълнуват въпросите, на които гражданите търсят официален отговор. Десетки кюстендилци звъняха в редакцията с тревожните въпроси кога Петър Паунов ще каже защо толкова много пари свършиха в един приземен етаж? Кюстендилци искат да знаят още:

  1. Защо бе изтеглен облигационен заем, въпреки резултата от местния референдум през 2011 г., който резултат не подкрепи идеята на Паунов за облигационния заем?
  2. Защо политическите субекти в ОбС-Кюстендил подкрепиха Паунов и игнорираха резултата от местния референдум?
  3. Защо бившият хотел “Спорт палас” бе ремонтиран и саниран със закъснение от 4 години, въпреки обещанията на Паунов да работи още през 2011/12 г.?
  4. Защо не бе спазено обещанието от проспекта на облиг. заем, където бе посочено, че ремонтираният хотел ще генерира стотици хиляди оборот за 2013 г. и над милион лева оборот за 2014 г.?

Ремонтираният хотел бе открит през август 2015 г., като никой не даде публичен отчет за претърпени вреди и пропуснати ползи.

  1. Къде на сайта на община Кюстендил има пълен и подробен отчет за похарчените средства за ремонт на реновирания хотел. Перо по перо, стойност на извършените СМ работи?