Monday, May 13, 2024
HomeНовиниБългария Експерт: С Анкара много трудно се преговаря

 Експерт: С Анкара много трудно се преговаря

Ердоган маркира територии и във външен, и във вътрешен план, обяви бивш посланик в Турция

 

Преговорите за срещата на върха ЕС-Турция във Варна вървят много отдавна. Това няма и да е последната среща или последният етап на такива преговори. Такова мнение изрази експертът по сигурността Йордан Божилов в ефира на NOVA.

„Споразумението с Турция предвижда не само изплащане на едни пари, но и връщане на бежанци, които са навлезли на европейска територия, които нямат статут или нямат право да получат такъв статут”, заяви Йордан Божилов.

„Тази среща ще покаже къде са допирните точки между ЕС и Турция. По кое може да се постигне съгласие и по кое не може. С дългогодишния си опит на ръководител на международната дейност на Министерството на отбраната трябва да ви кажа, че с Турция много трудно се преговаря”, заяви Божилов. Според него турската страна държи да се отделят въпроси, по които те имат интерес, а Европа има интерес да постави целия спектър въпроси на отношенията ЕС-Турция.

„Европа е много по-добре подготвена да посрещне бежанците, отколкото по време на сключване на споразумението. Има нов проевропейски повей в ключови държави. Срещата във Варна е важна и за това, че се намира консенсус между европейските държави по обща политика”, заяви Божилов.

„Това е четвъртата поредна среща в рамките на това споразумение”, припомни журналистът и собственик на сайта „Родопи 24” Илхан Андай. Според него „ драматизмът, вкарван от политиците у нас, е в повече”.

„Ако сметките на Ердоган не излизат, той би играл вабанк с тези прословути бежанци и така нареченото насочване към Европа. Той няма да го направи през България, а през Гърция”, заяви Илхан Андай.

Запитани дали ще бъде чут гласът на Русия през позицията на Ердоган на тази среща. „На митингите, на които говори за Кърджали в сърцето си, той намеква и за един съюз с Китай и Русия, така че нормално е”, заяви Илхан Андай.

„В дипломацията има различни роли и различни актьори. Очаквано изказването на Ердоган за душевните граници породи различни коментари. “Това каза бившият ни посланик в Турция Петър Воденски по bTV. С острите си изказвания Ердоган маркира територии и във външен, и във вътрешен план, добави той. В тези душевни граници влиза и Близкия Изток. Неговите излявления в някои страни като Кипър, Сирия и Ирак не са само изявления, а добиват злокобни измерения.

Преди 15-ина години един турски дипломат каза в разговор “на четири очи”, че ако искат, могат да ни превземат за по-малко от две седмици. В момента ни пази НАТО и другите геополитически съюзи, в които членуваме, заяви Воденски.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular