Експерти поискаха нова ядрена мощност у нас, а бъдещият оператор и собственик да бъде АЕЦ “Козлодуй”

 

За изграждането на нова ядрена мощност се обявиха на пресконференция експерти от сдружение “Енергийно бъдеще за България”.

Председателят на сдружението Александър Николов, който е асистент в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН и бивш изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, заяви, че при над 10 месеца съвместна годишна работа на двата действащи блока на ядрената ни централа могат да се генерират над 1 млрд. лева приходи за година, което гарантира печалба от 300 мил. лева годишно.

“Ето откъде могат да дойдат средствата за нова ядрена мощност и то чисто българска и изцяло държавна”, заяви Николов. Той е на мнение, че България може да започне да изгражда нова ядрена мощност, защото има оборудване за 1 млрд. евро в Белене. Затова в края на 2019 г. е реалистично да се направи първа копка на два блока по 1 000 мегавата. Експертът смята, че е безалтернативно бъдещият оператор и собственик на новата ядрена мощност да бъде АЕЦ “Козлодуй”, независимо дали новите мощности ще бъдат на площадка “Белене” или на площадка “Козлодуй”.

Друг експерт от сдружението Альоша Първанов, който е и началник “Общостанционна поддръжка” в АЕЦ “Козлодуй”, напомни за ангажиментите, които България е поела по Парижкото споразумение за изменението на климата и необходимостта от изключването на българските въглищни централи. По думите му в момента страната ни разполага с 36 въглищни блока (общо 315 в Европа) с обща мощност 5372 МВт, което представлява 4,9 на сто от всички европейски въглищни мощности.