Екстрадират руски сексгуру от Бургас, ще бъде съден в Русия по обвинения в блудство и изтезания на малолетни момичета

Митрадевананда Свами в по-безгрижен период от живота си

 

Руският гражданин Митрадевананда Свами ще бъде екстрадиран, за да бъде съден в страната си по обвинения в блудство и изтезания на малолетни момичета. Това реши окончателно Бургаският апелативен съд. Втората инстанция потвърди решението на окръжните магистрати.

„Свами е издирван от съдебните власти на Руската федерация за престъпления срещу лица, ненавършили 14 години – причиняване на физически и психически страдания чрез системно нанасяне на побой и други насилствени действия, извършени по отношение на непълнолетно дете в безпомощно състояние, от група лица след предварителен сговор и за насилствени действия от сексуален характер спрямо лице в безпомощно състояние, ненавършило 14 години. В искането за екстрадиция от страна на руските власти се посочва, че лицето е лидер на криминална група, създадена с цел набиране на жени от Русия, Украйна и Беларус през интернет. Момичетата принуждавани да прекратят всякакви контакти със своите близки, да имат сексуални отношения с лицето, да участват във филми с порнографско съдържание и да проституират в Европа, САЩ и Мексико“, се казва в решението на съда.

Според разследващи той и неговите сподвижници вербували момичета за участие в порно филми или за проституция. По непотвърдена информация, в неговата организация „Каула Дхарма“ е влязла и млада рускиня, дъщеря на високопоставен чиновник от администрацията на Путин, което провокирало интереса на Русия към Свами.

Не на това мнение са сподвижниците на руснака. Според тях обвиненията към него са скалъпени, а той е преследван заради религиозните си убеждения. И самият руснак в съдебната зала неведнъж заявяваше, че е невинен и че в Русия той и неговите последователи са преследвани заради това, че се занимават с йога. Адвокатите на Свами пък настояваха екстрадицията да бъде отказана, защото по никакъв начин не е гарантирана сигурността му, ако бъде изпълнена. Негови сподвижници пък бяха организирали палатков лагер пред съдебната палата и близо месец прекараха на площад „Тройката“ в знак на съпричастност към своя водач.