Финансист, еколози, педагози… смениха града със селото, учат се да правят юфка и обръщат сено в Лъжница, Янина Танева: Благодарим на кмета Москов за подкрепата на мисията ни

„Резиденция Баба 2017” и община Гоце Делчев обединяват сили, за да могат младежите да помогнат в съхраняването на ценен фолклор от селата, както и с различни инициативи в тяхна помощ Между 5 и 25 септември професионалисти от различни градове на страната и области – педагози, културолози, еколози, финансист, икономисти, етнолог, редактор, студентка по режисура – ще живеят и помагат в селата в региона, учейки от местните хора традиции и занаяти, запазени до днес. Инициативата се случва благодарение на сдружение “Фабрика за идеи” и е в партньорство с община Гоце Делчев.

Владимир Москов

Възрастта на “резидентите” е между 21 и 40 години. Те ще живеят в домакинства в село Лъжница, но ще работят и в съседните села в стремеж да открият и запазят ценен фолклор, да помогнат в решаването на местни предизвикателства и да са в помощ на домакинствата, които ги приеха с отворени обятия. Междувременно вече обръщат сено, учат се да правят халва, кори (юфка) и шупла с праз с помощта на местните жени, а местната мъжка певческа група им показа стари песни от местния фолклор, включиха се и в големите хора, отбелязващи Курбан Байрам.

“Избрахме Лъжница, защото във време на разделение между поколения, религии, града и селото само чрез истинска и сърдечна среща имаме шанс да покажем, че на чисто човешко ниво човеколюбието е реалност в България – но трябва да имаме сърце и очи да го видим без воалите, които медиите и политиката слагат като преграда между обикновените хора. Защото именно човеколюбието е основен актив на обикновените хора във време на криза на отчуждението и изкуствени разделения”, споделя Янина Танева, основател на инициатора на “Резиденция Баба” – сдружение “Фабрика за идеи”. “Искаме да благодарим на община Гоце Делчев и кмета Владимир Москов за разбирането към нашата мисия и подкрепата, която ни оказват”, завършва тя.